słonecznik - 8260 przepisów (strona:415/551)

Białkowe pierogi - bez glutenu 320

posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę

pyszne zdrowości
Kotlety soczewicowe 245

Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Ma być rozgotowana. Ostudzić Dodać mąkę, siemię i przyprawy. Wymieszac na gładką masę. Jesli soczewica jest rozgotowana

pyszne zdrowości
Sałatka szpinakowa 429

wystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :) Składniki: 150 g świeżych liści szpinaku 4 łyżki kaparów 100 g zielonych oliwek 1/4 słoiczka suszonych pomidorów garść mieszanki pestek słonecznika i dyni 4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać na mniejsze kawałki Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do lisci Dodać pozostałe

pyszne zdrowości
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 204

ulubionych warzyw łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki) 30 g ulubionych orzechów łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu) ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe 1 lub 2 jajka sól i pieprz Wykonanie: Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu

Taste Of My Day
ZUPA POMARAŃCZOWA 149

Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę.  Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami. Jeśli chcemy zneutrulizować moc chilli i imbiru, możemy dodać zwykłą lub wegańską śmietankę.  Teraz pozostaje nam tylko szybkie zjedzenie zupki, aby poczuć jej ostrą

Bananowe Pole
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 149

uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem

Bananowe Pole
Kokosowa owsianka z musem bananowym, masłem orzechowym, pastą daktylową i mix'em smakołyków :) 201

Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 banan 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, daktyle, miechunka) Przygotowanie: Banana obierz. 2/3 zmiksuj bądź rozgnieć widelcem na mus. Pozostałą część pokrój. Zagotuj mleko kokosowe. Wsyp płatki owsiane i 1 łyżeczkę wiórków kokosowych. Gotuj

Zdrowie na języku :P
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 169

talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę w piórka, wykładamy kawałki łososia. kruszymy  ser, oprószamy sola i pieprzem. polewamy olejem

Z Majeczką w kuchni
Bułeczki z ziarnem 172

mąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren

Delicious Titbits
Owsianka z bananem i truskawkami 171

moim śniadaniu nie brakuje owoców. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, więc czas dodać ją do swojego ulubionego posiłku. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 1 łyżeczka nasion dyni (opcjonalnie) kilka sztuk migdałów (opcjonalnie)  1/2 banana 3/4 szklanki truskawek  1 szklanka mleka 2% Sposób przygotowania: Płatki owsiane na noc zalewamy

Truskawkowa Fiesta
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 184

pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem

MamaOskarka
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 186

sezamie, -zieloną sałatę, -sos pietruszkowy, -plastry pomidora, -sałatę, -plaster omletu z oliwką, -sałatę, -sos. Czynność powtarzać w kolejnych bułkach do wyczerpania składników. Zamiast oliwek proponuję również kiełki rzodkiewki lub słonecznika

Tradycyjna Kuchnia
Pampuchy- pyzy drożdżowe 136

gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę  (polecam domowej roboty ) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Oatmeal porridge czyli śniadaniowa owsianka 96

Tradycyjny, brytyjski przepis na pożywne i szybkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem, zamieszać, wlać do szerokiego termosu, zamknąć i odstawić na noc. Rano otworzyć termos, posolić danie do smaku lub doprawić cukrem do smaku, dodając

Tradycyjna Kuchnia
Wałówka do pracy część 1 394

jakoś ciągle nie mogę przekonać się do ich smaku) sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu garść słonecznika - uprażonego na teflonowej patelni Sałatka miks - chyba już kiedyś publikowałam podobną na blogu, należy do jednych z "tego co mam w lodówce" :) Składniki: miks sałat z tartą marchewką garść kukurydzy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość