pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać z prażonym słonecznikiem lub grzankami Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgenialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże garści świeżego szpinaku pół szklanki suszonej żurawiny 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć) sos: 1 łyżka miodu 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu) 1 -2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szpinak dokładnie umyć, pozbyć się
DefinicjaSmakuViffon czarny i biały sezam zabek czosnku olej ryżowy mango (niezbyt miękkie, aby nie maślilo się przy zwijaniu sajgonek) marchewka zielony ogórek kielki fasoli mung kiełki rzodkiewki/ słonecznika/ lucerny szczypior krewetki typu tiger ( wedle uznania) paluszki krabowe (wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i smażyć chwię do momentu
DefinicjaSmakudodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka sosu
DefinicjaSmakuTopinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to pyszne i zdrowe warzywo, które ostatnio wraca do łask. Ma ciekawy lekko orzechowy smak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji
DefinicjaSmakumleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka soli - pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta Przygotowanie : zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym
zdrowa vege kuchniaKowalskiego, którego wspólnikami zostali bracia - Wojciech i Marek Kowalscy. Dziś wspólnikiem jest również pierwszy pracownik firmy Witold Szpak. Firma początkowo zajmowała się sprzedażą parafarmaceutyków, ziół, produktów zbożowych oraz ziaren słonecznika, soczewicy i soi. Pierwszym produktem było musli "Surówka Piękności Kleopatra". W kolejnych latach oferta firmy była sukcesywnie rozwijana o produkty zaliczane do grupy zdrowej żywności - otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki
Kulinarne przygody Gatitydostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem. Zaś nieco inną wersją ryżowo-warzywną jest np. curry, do którego przepis pojawił się na naszym blogu . 2. Zupa warzywna "z tego co masz pod ręką" Uwielbiam zupy
Bananowe Poleotrębów żytnich (mogą być też pszenne) 1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika) 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki, brzoskwinie) DODATKOWO: 1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanego WYKONANIE: Posiekaj drobno bakalie. Do miski wbij jajka, dodaj siemię
Słodko-Słony Świat Ilonyspróbować ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz
ChilliJemykroimy boćwinę i zalewamy ją octem jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka zmięknie dodajemy pokrojoną boćwinę.Chwilke gotujemy około 4-5 minut.Teraz tylko dodajemy śmietanę i posypujemy całość prażonym słonecznikiem.Smacznego:) inspiracja Sylwia Biały ,finalistka Piekielnej Kuchni - pierwszej edycji Hell's Kitchen
w mojej kuchniziarenkami i samym dobrodziejstwem! Na pokuszenie! Składniki -lody u mnie zuppa inglese -truskawki -suszone morele Skworcu - są przepyszne - nie twarde i nie gumowate -Migdałowy Przylądek- mieszanka prażonych ziaren słonecznika,sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe od Ziarenkowo -sos do deserów u mnie mango -możesz ale nie musisz dodać łyżkę ulubionego alkoholu na smaczek- opcjonalnie Na sam dół pucharka pokrój
Z Kuchni Do Kuchniobranego ze skórki bobu - pół szklanki nieugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy) - 1-2 ząbki czosnku - ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego - ok. 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka oliwy - odrobina bazylii i ziół prowansalskich - szczypta curry - sól, pieprz ziołowy Przygotowanie: 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Potrzebną ilość obieramy ze skórki. 2. Ryż zalewamy szklanką
Bananowe Polemożna użyć owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się nie tylko idealnie
Bananowe Poleprawda jest taka, że do tego domowego można wykorzystać dowolne, bogate w wiele zdrowych rzeczy zielone liście. Wybór orzechów także jest duży; nie muszą to być koniecznie orzeszki pinii, słonecznik czy migdały też będą super. Wszystko zależy od Twojej kreatywności. W oryginalnym przepisie w skład wchodzi także parmezan, który w roślinnych wersjach zastępuje się nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, nadającymi potrawom serowy
Roślinna - blog wegański