Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy- 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa
Pasje Jolkimisy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem(...)piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujemąki żytniej razowej (typ 2000) 30 dag mąki pszennej (typ 550) 500-600 ml przegotowanej letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie dociskamy. Owijamy folią spożywczą (albo wkładamy w woreczek foliowy). Najlepiej zrobić to tak, aby folia nie dotykała góry foremki i żeby chleb podczas wyrastania nie przykleił się do niej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Po tym czasie chlebek powinien urosnąć niemalże do wysokości
Delicious TitbitsSkładniki na keksówkę pojemności 500 g mąki:100 g mąki kukurydzianej100 g mąki ryżowej300 g mieszanki bezglutenowej2 łyżki roztopionego masła25 g drożdży instant1 łyżeczka soli3,5 łyżki słonecznika łuskanego1/2 szklanki siemienia lnianegook. 3 szklanki ciepłej wodyPrzygotowanie:Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Czarnawisienkagodzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej(...)mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę
Kulinarne przygody GatityPyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można(...)dać żurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka - 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić. Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować
Smaczne Zdrowefasolki szparagowej 1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać(...)Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce
Gorący kąsekśredni brokuł 1 duży pomidor 1/2 cebuli białej 150 g fety garść pestek słonecznika, np KRESTO 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku ewentualnie koperek Brokuł ugotować na parze. Ostudzić. Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Ewentualnie posolić. Posypać słonecznikiem i koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 100 g pestek słonecznika 125 g margaryny 1 puszka mleka kondensowanego 4-5 łyżek mleka w proszku Wykonanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać margarynę - rozpuścić. Wlać mleko - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku - dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ma.są smarować wafle. Posmarowane obciążyć deską do krojenia - odstawić, żeby się dobrze skleiły. Smacznego
kolorowotorcikowoKolejna moja ulubiona sałatka. Tym razem polana sosem na bazie oleju z pestek słonecznika który dostałam do przetestowania od firmy ZIELONY NURT . Sałatka trzy kolory Składniki : * 2 pomidory * kulka mozzarelli * awokado * 3 łyżki oleju z pestek słonecznika * szczypta soli * szczypta pieprzu * świeże zioła Przygotowanie : Składniki kroimy na plasterki. Układamy
Magiczne Życie Martypół puszki kukurydzy * pół paczki makaronu w kształcie ryżu * 30 dag wędliny drobiowej - u mnie polędwica z majerankiem * pół czerwonej papryki * 3 małe ogórki kiszone * pęczek szczypiorku * pół szklanki słonecznika * pół szklanki majonezu * pół szklanki jogurtu naturalnego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy
Magiczne Życie MartyPost Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesłonecznika1 łyżka natki pietruszki2 łyżki bułki tartejsól, pieprz6 ziemniaków małych6 kawałów rozmarynuWykonanie.Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn.Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony.Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne, zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z pestkami słonecznika i dyni. Dodatek ice tea -zielona herbata z cytryną fajnie przełamuje ich słodki smak. SKŁADNIKI125 g miękkiego masła1/3 szklanki brązowego cukru1 jajko1 szklanka mąki razowejpół łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki ice tea green tea z cytryną1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki ziaren słonecznika2/3 szklanki pestek dyniPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy(...)masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę,ice tea i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby nie odpadały gotowych ciasteczek.Pieczemy
Moje Kuchenne RewelacjePachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć(...)krowiego albo roślinnego)3/4 szklanki pulpy z wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego mleka) lub zwykłych wiórków kokosowych4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa1/3 szklanki słonecznika łuskanego1 łyżeczka cynamonu1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonyrównie pyszna, choć to zupełnie inny smak :) Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi?Składniki:paczka dużych wafli,1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek),2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka),spora garść prażonego ryżu.Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się(...)mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki do wysmarowania górnej warstwy.) Wsypać do niego uprażony słonecznik i wymieszać. Jeszcze ciepłą masą przekładać wafle. Górną warstwę posmarować resztą kajmaku, a na niego wysypać prażony ryż. Tak przełożone wafle owinąć folią spożywczą lub aluminiową, obciążyć dość mocno (na przykład ułożyć na nich większą deskę a na niej garnek
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika.Składniki:-kilka marchewek-kawałek pora-łyżka lub dwie ziaren słonecznika-majonez-sól lub przyprawa warzywnaMarchewkę tarkujemy na grubych oczkach.Pora kroimy w drobne paseczki.Dosypujemy ziarna słonecznika.Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu i doprawiamy do smaku. Warto przygotować wcześniej, aby marchewka zmiękła.Można podać w wydrążonym jabłku.Smacznego
Maminek kulinarnyupieczenia.Przepis jest na trzy bochenki,upieczone jednocześnie. Składniki:- 1,5 kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży- 1,5 łyżki soli- 1 łyżka miodu- po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni- letnia woda ok. 3 pełne szklankiAlicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni,przez 3-4 minuty.Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch(...)chlebek, przykryła delikatnie wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części.Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną.Chlebki uformowała dość szybko, bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik
Pasje JolkiPorcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem(...)patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy
Czerwona Porzeczkajeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki. Składniki(...)Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce
Ala piecze i gotujedobroczynnych działaniach ziaren nie trzeba nikogo przekonywać. Ziarna słonecznika maja dużo magnezu, dzięki temu poprawiają koncentrację i uspokajają.Pestki dyni... Indianie wierzyli, ze zapewnią im skuteczne seksualne łowy a kobietom płodność;) Zatem kupujemy ziarna i przygotowujemy ciasteczka. Pyszne, kruche i jak widać zdrowe;)Składniki; 1 szklanka uprażonych ziaren słonecznika, 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki(...)mąki, 1 jajko, 200 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik od SKWORCU.PLWykonanie;Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut....smacznego:) źródło http://anulekkkk.blox.pl/html
Anioły w kuchniSzybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar
NaKońcuJęzykaSkładniki: - 550 g mąki - 250 ml ciepłego mleka - 1/3 opakowania świeżych drożdży - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - listki rozmarynu posiekane - 2 garście słonecznika W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno
SMYKWKUCHNIcukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy) Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej
Smaczne ZdroweZnowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis
Smaczna Pyza