Pachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć(...)krowiego albo roślinnego)3/4 szklanki pulpy z wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego mleka) lub zwykłych wiórków kokosowych4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa1/3 szklanki słonecznika łuskanego1 łyżeczka cynamonu1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonyrównie pyszna, choć to zupełnie inny smak :) Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi?Składniki:paczka dużych wafli,1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek),2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka),spora garść prażonego ryżu.Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się(...)mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki do wysmarowania górnej warstwy.) Wsypać do niego uprażony słonecznik i wymieszać. Jeszcze ciepłą masą przekładać wafle. Górną warstwę posmarować resztą kajmaku, a na niego wysypać prażony ryż. Tak przełożone wafle owinąć folią spożywczą lub aluminiową, obciążyć dość mocno (na przykład ułożyć na nich większą deskę a na niej garnek
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika.Składniki:-kilka marchewek-kawałek pora-łyżka lub dwie ziaren słonecznika-majonez-sól lub przyprawa warzywnaMarchewkę tarkujemy na grubych oczkach.Pora kroimy w drobne paseczki.Dosypujemy ziarna słonecznika.Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu i doprawiamy do smaku. Warto przygotować wcześniej, aby marchewka zmiękła.Można podać w wydrążonym jabłku.Smacznego
Maminek kulinarnyupieczenia.Przepis jest na trzy bochenki,upieczone jednocześnie. Składniki:- 1,5 kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży- 1,5 łyżki soli- 1 łyżka miodu- po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni- letnia woda ok. 3 pełne szklankiAlicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni,przez 3-4 minuty.Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch(...)chlebek, przykryła delikatnie wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części.Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną.Chlebki uformowała dość szybko, bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik
Pasje JolkiPorcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem(...)patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy
Czerwona Porzeczkajeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki. Składniki(...)Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce
Ala piecze i gotujedobroczynnych działaniach ziaren nie trzeba nikogo przekonywać. Ziarna słonecznika maja dużo magnezu, dzięki temu poprawiają koncentrację i uspokajają.Pestki dyni... Indianie wierzyli, ze zapewnią im skuteczne seksualne łowy a kobietom płodność;) Zatem kupujemy ziarna i przygotowujemy ciasteczka. Pyszne, kruche i jak widać zdrowe;)Składniki; 1 szklanka uprażonych ziaren słonecznika, 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki(...)mąki, 1 jajko, 200 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik od SKWORCU.PLWykonanie;Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut....smacznego:) źródło http://anulekkkk.blox.pl/html
Anioły w kuchniSzybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar
NaKońcuJęzykaSkładniki: - 550 g mąki - 250 ml ciepłego mleka - 1/3 opakowania świeżych drożdży - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - listki rozmarynu posiekane - 2 garście słonecznika W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno
SMYKWKUCHNIcukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy) Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej
Smaczne ZdroweZnowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis
Smaczna PyzaCzas czytania: 2 min Szukacie czegoś pysznego do chleba? Zapraszam na pastę ze słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i kilku aromatycznych przypraw. Pasta ze słonecznika jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. By była gładka i aksamitna niezbędny jest blender lub malakser, który zamieni wcześniej namoczone nasionka słonecznika w jednolitą pastę. Pastę można zakwalifikować do dań z kuchni(...)która bazuje na surowych składnikach. Nasiona słonecznika dzięki temu, że nie są prażone, czy gotowane zachowują 100 % swoich właściwości. Słonecznik to źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, ponieważ korzystnie wpływa na naszą skórę i włosy. W tym maleńkim nasionku znajdziemy witaminy D, A , PP i B6 oraz wapń, czy potas. Słonecznik dostarcza nam również sporą ilość nienasyconych kwasów
SprawdzonaKuchnia.plDziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało(...)ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie
Słodko-Słony Świat Ilonynajedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo chrupiąca bułka lub kromka świeżego pachnącego chleba :)Składniki:6 średnich ogórków kiszonych,1 średnia czerwona cebula,puszka kukurydzy,pęczek szczypiorku,200 g łuskanego słonecznika,sól, pieprz do smaku,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oleju.Ogórki pokroić w ćwierć-plasterki lub grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć i przepłukać(...)Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni.Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :)Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska.A jak Wasze brzuszki czują się po świętach
Codzienna kuchnia niecodziennamąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej 650 2 łyżeczki soli 5 g drożdży 250 g wody 1 łyżeczka miodu 3 łyżki pestek słonecznika Wykonanie. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h. Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać
Kulinarny karnet Christopherazałożenia pesto jest drogie i przekracza nasz budżet, jednakże wystarczy kilka małych modyfikacji, by to zmienić :) Posadzona onegdaj w doniczce na kuchennym parapecie bazylia zamiast kupnej, uprażone pestki słonecznika w miejsce piekielnie drogich orzechów pini, zamiast parmezanu o połowę tańszy tarty, twardy ser, oliwę z oliwek zastąpimy zaś olejem słonecznikowym. Składniki:- garść liści bazylii- 100 g rukoli- 50 g prażonych(...)ziaren słonecznika- 40 g twardego, tartego sera- 2 ząbki czosnku- 100 ml oleju słonecznikowego- sól, pieprz Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu któregoś z oryginalnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by ich użyć ;) Samo przygotowanie naszego pesto jest przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy
Kulinarne zapędy Kokosazalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :)sałatka z chińskim makaronem
Bon Appetit Małgorzatykroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem.Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej trzepaczką by oliwa się "wtłoczyła"sałatka wypasiona
Bon Appetit Małgorzatymąki pszennej chlebowej 750łyżeczka cukru20 g drożdży1,5 łyżeczki soli2 łyżki olejuszklanka letniej wody2 garście słonecznikaWykonanie:Do większej miski przesiać mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać.Resztę mąki pszennej dać do mniejszego pojemnika, dać pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże.Następnie
Moje pyszne gotowaniePoprawimy sobie nastrój.Wrócimy choć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody. Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru(...)rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.) Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników. Ciastem wypełniamy foremki.Napełniamy masą serową.Na środek sypiemy szczyptę wiórków. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp
Maminek kulinarnysmak, żeby się Nam nie nudziłySkładniki:9 pałeczek z kurczaka1/2 szklanki keczupu5 łyżek sosu sojowego3 łyżki miodu3 łyżki olejuszklanka wyłuskanych pestek słonecznikasól, pieprz KamisWykonanie:Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze. Pieczemy 45 minut
Z Majeczką w kuchnisobie upieczemy. Składniki:300 g mąki żytniej typ 720,50 g świeżych drożdży,250 ml letniej wody,1 łyżeczka cukru,1 płaska łyżka soli,8 łyżek pestek słonecznika,4 łyżki płatków owsianych górskich,olej do wysmarowania formy.Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.Chleb pieczemy
Moniki SmakołykiSkładniki: 800 gram filetu z indyka (lub więcej, w zależności od tego jakiej wielkości jest cały, duży filet) 300 gram suszonych grzybów pół szklanki pestek słonecznika sól pieprz 2 łyżki musztardy dijon majeranek Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość nie była(...)większa niż 1-1,5 cm, w ten sposób znacznie łatwiej będzie się nam go zwijało. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i drobno siekamy z pestkami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wewnętrznej stronie smarujemy filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem z każdej strony
Mango PapajaLato w pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało
Smaczna PyzaNa wielkanocne śniadanie - świeże bułeczki. Wyszły chrupiące i ładnie wyrosły. Przygotowanie bułek zajęło mi nieco ponad 2 godziny (włącznie z wyrastaniem ciasta). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryRobiąc kulki otrębowe z bananami już miałam pomysł na ich wersję bezglutenową, czyli z dodatkiem amarantusa zamiast otrąb. Ledwo więc znikła ostatnia kulka z pierwszej serii
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej , a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie
Zdrowa Kuchnia SowyI znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak . Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych
Smaczna PyzaŚwieże, chrupiące bułeczki i to bez wychodzenia z domu. Uwielbiam leniwe weekendowe śniadania i zapach świeżo upieczonego pieczywa. Pachnie cały dom i od razu jakoś tak
Smaczna Pyza