słoik - 12348 przepisów (strona:270/824)

Co jeszcze z pigwy? 133

pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów  typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem. Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski.  Układać w słoiku zasypując na przemian cukrem  ok. 1 łyżka na mały słoik.  Po kilku godzinach pojawi się sok.  Pasteryzować ok. 10 min. , by postał dłużej

W kuchennym oknie Ewy
Lekka sałatka z sosem winegret 876

lodowa-1 główka pomidory -2 szt Sos Winegret: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sos:  Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.  Wyłożyć mix sałat do salaterki

Kuchnia Danusi
ŻUREK KUJAWSKI 223

surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka suszonych grzybków ugotowane jajka Wykonanie: Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie(...)miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty

Walijskie Pichcenie
PIJANE ŻELKI 166

Składniki: opakowanie dowolnych żelków czysta wódka Wykonanie: Żelki przekładamy do wyparzonego słoika. Zalewamy je alkoholem, tak aby alkohol sięgał 2cm ponad żelki. Wstawiamy do lodówki, pamiętając, aby potrząsać słoikiem każdego dnia i ew. dolewać alkoholu, kiedy nasze żelki go wypiją. Bo żelki-pijaczki będą każdego dnia wypijały nam cichaczem alkohol pęczniejąc przy tym obficie :) dla porównania: z lewej żelek

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 179

ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany. Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki(...)gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki

Walijskie Pichcenie
Sałatka szwedzka dla leniwych. 543

mojej ulubionej;) 4 szkl wody 1 szkl octu Łyżka soli kamiennej nie jodowanej Cukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę.   Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć(...)przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Gotowe. W ten sposób robiłam już nie raz sałatki wszelkiego rodzaju. I wytrzymują spokojnie nawet w temp pokojowej. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Moje idealne kiszone... 174

powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;) Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które

Malinowe Pocałunki
Cukier różany 142

Płatkami róż zachwycam się nie tylko wizualnie, czy przepiękną wonią jaką zostawiają...Uwielbiam zamyka ten zapach w słoikach buteleczkach...  Kolejny raz powtórzę iż jak róża pachnie tak samo smakuje.Wszystkie płatki róż  są jadalne. Tylko należy pamięta, aby nie były z kwiaciarni. Nie nadają się też róże, które rosną blisko szosy. Więc zaczynamy. Potrzeba nam będzie bardzo dużo płatków(...)tacę i kilka razy dziennie mieszamy, rozcierając gródki czekamy, aby cukier nam wysechł. U mnie dzieci podjadają taki cukier łyżkami.  Mniej więcej po 3 dniach przesypujemy cukier do słoików i szczelnie zamykamy. Zimą sam zapach zniewala, dodane do deseru, czy zwykła herbata posłodzona tym cukrem... aż się rozmarzyłam. Zapraszam do wypróbowania i życzę pachnącego smacznego

Malinowe Pocałunki
Ajvar 171

każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika.  W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej!  Ja robiłam ajvar w wersji delikatnej ze względu na dzieci, ale opcja ostra zapewne by smakowała znakomicie! Składniki(...)mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy odwracamy do góry dnem, kiedy wystygną odwracamy i gotowe

Malinowe Pocałunki
Sałatka z wolowiną. 172

kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.     Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie(...)wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną pomarańczę Całość zalewamy przygotowaną emulsją

Malinowe Pocałunki
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 705

cukrem, wspaniałe zestawienie.  Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego  3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut

Apetyczna babeczka
Sałatka gyros 329

przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych - 3 cebule - mały słoik majonezu - ketchup - olej do smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości

Kulinarne zapędy Kokosa
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 197

olej rzepakowy matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką(...)śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie marynowane... 200

usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię