słoik - 12348 przepisów (strona:271/824)

Sałatka świąteczna II 1099

Składniki: 1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 jajka 4 ogórki kiszone 20 dag szynki z indyka 1 mały por majonez musztarda pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę. 2. Szynkę, ogórki kiszon e i ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Pora oczyścić, pokroić

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z płatków róży 151

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)  Składniki (proporcje na 100 g płatków róży): 100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej) 200 g cukru kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Płatki róży(...)Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dżem z truskawek i jagód 142

stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy. 3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut). 4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki". Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sok z czarnej porzeczki 187

garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę . 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka. 5. Z podanej porcji wyszło mi 7 butelek jak na zdjęciu i 4 słoiki po dżemach. 6. Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 152

przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam

Kuchnia domowa Ani
Dżem czereśniowy 138

spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml. Składniki: 1 kg wypestkowanych czereśni 2 niepełne szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 konfiturex sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki(...)mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania. 2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut.  3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Brzoskwinie w syropie 170

Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 144

już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :) Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 2 duże ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 słoik botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml) 1 puszka białej fasoli siekana zielenina (koperek i pietruszka) 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól szczypta cukru ocet (1-2 łyżki(...)angielskie i liść laurowy. 3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości. 4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta

Kuchnia domowa Ani
Śledzie ze śliwkami 182

mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski. 2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki. 3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. 4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników. 5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej(...)czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem. 5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 164

gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 174

jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę(...)zmiażdżony ząbek czosnku. 2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 3. Sos podajemy do makaronów. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kompot agrestowy 120

Przetwory górą na blogu. Więc dodaję kolejny pomysł, tym razem na kompot agrestowy. Składniki: agrest woda cukier Sposób przygotowania: 1. Do jednego słoika wkładam agrest, tak aby zajmował nieco ponad połowę słoika. Dodaję 3 łyżki cukru i zalewam wodą - zwykłą kranówką. Zakręcam. 2. Kompoty pasteryzuję ok 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Keczup z cukinii 136

cukinii (obranej i pozbawionej pestek) ok 80 dag cukru 1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym) 1 łyżka curry 1 łyżka słodkiej papryki 1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g) 350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić(...)składniki, całość gotować jeszcze 15 minut. 5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sok malinowy na dwa sposoby 457

cukier Maliny zalewam wrzątkiem tyle, aby woda przykryła owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można. Sposób II (kiedy malin mam kilka kilogramów): maliny cukier Do przygotowania soku używam sokownika. Owoce przekładam do kosza, gotuję, odprowadzam(...)osobnego garnka. Gotowy sok zagotowuję, słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, ale można, jeśli ktoś woli. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kompot winogronowy 131

roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy ( KLIK ), pyszności! Składniki: winogrono cukier woda Sposób wykonania: 1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości). 2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani