Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu
Gospodyni MiejskaDziś "Dzień Walentynek" jedni kochają to święto jedni nienawidzą. Mam dwa najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym. SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy
Basia w kuchnitowarzystwie lodów smakuję wyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce orzechy innym razem płatki owsiane, jeżeli owoc jest słodki dla kontrastu dodaję żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się na nowo. SKŁADNIKI: świeże truskawki 500-600 g mąka
Basia w kuchnimogłam ruszyć z kuchnią :)) Aby nie było nie próżnowałam tworzyłam różne receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję
Basia w kuchniTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto
Smakołyki Berenikiobiedzie zazwyczaj nachodzi mnie chęć na coś słodkiego :-) Takie jabłka pod kruszonką na pewno zaspokoją podniebienia największych słodyczowych łasuchów :-) Składniki: 1) Przygotowanie jabłek: 4 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego kilka kropel cytryny 2) Przygotowanie kruszonki: 1,5 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru opcjonalnie
Anielska Kuchnia Anirazu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy. Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki
pieprzny smaczekCiasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki 9 dag cukru
Delicious Titbitsnajpyszniej. Dzisiejsza propozycja pasuje na każdą porę posiłku.. pankejki ! Kto ich nie lubi? Hmm.. Chyba ciężko wskazać taką osobę - zarówno spośród młodych i starszych. Podawane na słodko, pięknie przyrumienione, leciutkie i pulchne - właśnie takie zaserwowałyśmy sobie na lunch. A żeby nie było nudno sporządziłyśmy przepyszny, aromatyczny syrop cynamonowy z wyczuwalnymi nutami cytrusów. Syrop idealnie pasuje
Symfonia SmakówKażdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam szybki i smaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs! Składniki: 1 kostka tofu naturalnego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego
Truskawkowa FiestaMałe co-nieco na osłodę życia :) Pyszne, mocno śmietankowe i bardzo ciągnące domowe krówki. Przepis znalazłam na Słodkiej stronie. Zapraszam do gotowania! Składniki: 100 g cukru 200 ml śmietanki 30% 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy
My Culinary Artstół roboczy... ...zobaczymy właściciela piekarni przy pracy... ...zobaczymy przygotowane składniki ciasta... ...zobaczymy, jak się robi przepyszne conchas mexicanas... ...i bolillos caseros... ...zobaczymy wyrastające conchas... ...te smakołyki będą nadziewane słodkim kremem... ...i będziemy podziwiać upieczone smakołyki... ...i ślinka będzie nam ciekła... ...na widok tylu jeszcze ciepłych pyszności... ...szkoda, że nie można sfotografować zapachu ;-) ... ...zobaczymy też dopiero co upieczone bolillos - meksykańskie bułki
Grahamka, weka i kajzerkaprzypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami. I ciasto się udało. Było pysznie i słodko. Składniki: 680 g mąki pszennej typ 450 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 jajka cukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek
Grahamka, weka i kajzerkarazem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył. Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie. Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej
Grahamka, weka i kajzerka