udział i zachęcam również Was!) , który właśnie trwa, postanowiłam przygotować coś niepowtarzalnego i tylko mojego, oczywiście ze świątecznym akcentem. ;) Tak właśnie narodził się pomysł na delikatną i słodko-słoną kompozycję smaków . Panna cotta z dodatkiem gałki muszkatołowej, w otoczeniu prażonych bakalii, skąpanych w miodowej zalewie i pudrem z moich kochanych pierniczków Katarzynek . Jak dla mnie bomba, i to nie tylko
Sajkofanka smakuŚwięta, święta i...przegląd lodówki trzeba zrobić ;) ale najpierw kawka i coś słodkiego ;) Chyba wszyscy lubią serniki. W każdym razie ja nie znam takiego, co nie lubi. Przepisów na sernik jest cała masa i każda pani domu ma swoje wypróbowane. I rzadko kiedy jest to jeden przepis ;) Jednym z moich ulubionych serników jest ten od mojej
Codzienna kuchnia niecodziennapierwotnie ukazał się na stronie serwisu Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest Malina i którą pozdrawiam serdecznie :) Dzisiaj zaproszę Was na coś lekkiego i orzeźwiającego. Czasem coś słodkiego by się zjadło, ale na przykład dieta ogranicza ;) wtedy na pomoc przychodzą wszelkiego rodzaju galaretki i pianki jogurtowe. Przepis podsunęła mi szwagierka - w ramach odchudzania :))) Kolory galaretek
Codzienna kuchnia niecodziennaktórzy lubią jeść to męka. Wiem coś o tym, niestety. Staram się eliminować potrawy bardzo kaloryczne albo tak modyfikuję ich składniki, aby były lżejsze. Dziś zachciało mi się "coś słodkiego". Najprościej sięgnąć po gotowe ciacho lub czekoladę, ale skoro postanowiłam schudnąć, to i jedzonko trzeba odchudzić ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek , pół szklanki cukru , niepełna szklanka mąki pszennej , 3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu. Ciasto: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :) I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki. Składniki: półtorej szklanki mleka , 3 jajka , półtorej szklanki mąki , 2 łyżki cukru , duża szczypta soli , 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennamące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc śmiało można posypać je cukrem pudrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :D Smacznego! Podoba się Wam widoczna na zdjęciach doniczka? Jeśli tak, to zajrzyjcie
Codzienna kuchnia niecodziennaAnielskich Przysmaków jest dość cierpka w smaku i wspaniale komponuje się ze słodyczą budyniu i goryczką czekolady. I choć ja jestem wyjątkowym łasuchem i kocham wszystko co słodkie, ta konfitura bardzo mi zasmakowała. Polecam każdemu, kto lubi łączyć skrajne smaki :) Sklepowi Anielskie Przysmaki (a w szczególności przesympatycznej pani Monice) bardzo dziękuję za wszystkie miody, konfitury
Codzienna kuchnia niecodziennaPodobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami ? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki. Składniki: dynia o wadze około
Codzienna kuchnia niecodziennadość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się
Codzienna kuchnia niecodziennadziś będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie
Codzienna kuchnia niecodziennaśrodku upieczone. (Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.) Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym. Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami. Smacznego! Tych, którzy
Codzienna kuchnia niecodziennamocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł
Codzienna kuchnia niecodzienna