Tera Misiu 388Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Sałatka śledziowa 369ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać groszek konserwowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem
Pasja Smaku
Koreczkowa deska na imprezę w plenerze 268Oliwki Ser Lazur ( typ pleśniowy ) Ogóreczki konserwowe ( mini ) Przygotowanie :Co do samego przygotowania to nie ma w tym nic skomplikowanego, powiem o czymś innym.Koreczki śledziowe : z 1 płata śledzia zrobicie 4 koreczki, płat kroimy na 4 części na krzyż.Koreczki włoskie : Szynkę szwarcwaldzką najlepiej kupić cienko krojoną, plasterek przekroić na pół a następnie nierówno go poskładać w tzw. kosteczkę
Mechanik w kuchni
Sos tatarski- tartar sauce 281tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki
Smaki Edyty
Tilapia w cytrusach 217Nareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty. Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy
Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 313jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które akurat są na zbyciu ( kawałek kiełbasy, wędzonej ryby, ugotowany buraczek, śledzia
Buniabaje w kuchni
Kotlety z karkówki w panierce z ziarnami lnu 209kanką (taką jak po mleko). Nie bardzo pamiętam do czego Babcia ten olej używała po za tym , że krasiła nim ziemniaki w piątek ( z reguły był do tego śledź - czego nie znosiłam) i polewano nim biały ser - nie do końca pamiętam po co i jak to smakowało. Ostatnio wróciłam do produktów z ziarna i oleju lnianego i używam z przyjemnością
Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie VII 165osoby się nie skontaktowały tak jak o to prosiłam tydzień temu. Rozdanie organizowałam dla czytelników i obserwatorów mojego bloga. Myślałam, że jak ktoś bierze udział w takich konkursach to śledzi na bieżąco bloga organizatora - chociażby po to żeby zobaczyć czy wygrał. Nie wiem , może przesadzam? Ale tak jakoś przykro , bo dużo czasu poświęciłam na poszukiwania choćby sponsorów rozdania
Magiczne Życie Marty
Sałatka śledziowa 244Składniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie :Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną natka
Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 174korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma
Magiczne Życie Marty
Pora coś zjeść na mieście - Nova Pierogova, Gdańsk 185Cześć!Kto śledzi fanpage ten wie, kto nie dowie się zaraz, że najlepsze majówki spędza się w Gdańsku. Świetne miejsce by odpocząć, zapomnieć o pracy, a skupić się na przyjemności i złapać trochę słońca. Słońca bo w weekend w Krakowie padało. Jako turyści postanowiliśmy nie tylko zwiedzić zabytki Gdańska, ale i odwiedzać miejscowe lokale.W Gdańsku odwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc
Pora coś zjeść
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 447się dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb - służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie. Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło
W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 270mniejszym zasolenia, w przypadku Morza Bałtyckiego wynosi ono ok. 7 promili.Dorsz jest gatunkiem ryb niemigrujących.Zaliczany jest do drapieżników wśród ryb, żywi się mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem.Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku
W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 276Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem.Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego
W kuchni Karmel-itki
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 223gryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie
Smaczna Pyza