Lubimy śledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony * oliwki zielone * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać
Magiczne Życie Martymarynatą i przyprawami, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni . Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca – ale szczerze wątpię, że dacie im postać aż tak długo. Pyszne są z ciemnym słodowym pieczywem – razowcem, pumperniklem, podane ze świeżym zielonym ogórkiem i kleksem majonezu. SKŁADNIKI 4 filety śledziowe a la matias 200ml wody 150ml octu spirytusowego
Karo in the Kitchensmalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz z kołdunami z kaczką (19 zł) - barszcz jest lekko pikantny, esencjonalny, to są idealnie moje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie
Kulinarne przygody Gatityjest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki
Ugotowane pozamiataneŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej
Mentor Smakusię na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być
Pełny talerzzbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osaczone z zalewy filety. Zwinąć jak roladki, spiąć wykałaczkami
Wiem co jemostygnięcia. Przełożyć makaron do salaterki, dolać oliwę. Dorzucić odciśnięty tuńczyk, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz połówki oliwek. Rozdrobnić natkę pietruszki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zajadać po jakimś kwadransie :) -------- Podobne: Sałatka makaronowa z szynką Sałatka makaronowa ze śledziem Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
Weekendy w domu i ogrodziewgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi
nietylkopasta.plJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej
Ala piecze i gotujepołączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek
CodogaraSmaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej
Ze smakiem i z pasjąPrzeglądając różne propozycje na śledzie, natknęłam się na ten przepis szlachecki. I postanowiłam zmodyfikować go pod nasz gust kulinarny. Powstała przepyszna sałatka, którą możemy podać w słoiczkach. Dzięki czemu i ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Polecam! Składniki : *4 ogórki korniszony * 200g filetów śledziowych w oleju rzepakowym SEKO * papryka czerwona * cebula czerwona * sól, pieprz * śmietana 18% * koperek Przygotowanie
Magiczne Życie Martymajonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków
Pieprzyć z Fantazjąmajonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków
Pieprzyć z Fantazją