sledzie z ogórkiem - 790 przepisów (strona:40/53)

Tatar z oliwkami i jajkiem 106

najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia. Składniki: matias 3 płaty jaja 6 szt cebula 1 szt oliwki zielone 10 szt ogórek kiszony  4 szt buraczki marynowane 2 łyżki Wyrównanie:   Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić

Różowa kuchnia
Sałatka śledziowa z groszkiem 807

propozycję na sałatkę z groszkiem ale z płatami marynowanymi. U mnie z matiasów czy słonych śledzi raczej niczego nie znajdziecie, bo po prostu nie lubimy. Składniki: 3 płaty marynowane 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe 5 łyżek groszku konserwowego 0,5 jabłka 3-4 łyżki majonez Kielecki 2 łyżki wody z ogórków konserwowych sól,pieprz do smaku

Ala piecze i gotuje
Filety a la matias w śmietanie 186

Następnie wlewamy opakowanie śmietany i doprawiamy pieprzem Można przełożyć do słoika, żeby wszystkie składniki się przemacerowały. Wkładamy do lodówki. Śledzie będą najlepsze dnia następnego, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy, to może zjadać od razu:) Moja koleżanka dodawała dodatkowo jeden kiszony ogórek, ale moje ogórki jeszcze się robią. Już niedługo będą gotowe:) Takie filety fajne są na śniadanie, na podwieczorek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie w śmietanie 131

składniki* 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18%* 3 ogórki konserwowe* 6-7 pieczarek marynowanych* 1 cebulka* pieprzSposób wykonaniaŚledzie wypłukać, ewentualnie chwilę

Mix smaku
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 182

Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki(...)mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos: jabłko, plastry ananasa i ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę dodaję łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1311

urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki  dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek(...)sałatkę jarzynową urozmaicić podając na  mini babeczkach.  albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)   3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 150

śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju(...)buraki (dałam 0,5kg- 4 sztuki, gotowanych, obranych buraków- kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić

Smaczne Zdrowe
Leczo rybne a’la Seko 355

Uwielbiam leczo rybne firmy Seko , tak więc postanowiłam w domowym zaciszu spróbować odtworzyć te smaki i tak właśnie powstał ten oto przepis na leczo rybne ze

Kulinarne Przeboje
TATARSKIE ŚLEDZIE 180

Kukurydze osączamy, paprykę kroimy  w kosteczkę, drobno siekamy cebulkę i szczypiorek. Tak samo postępujemy z grzybkami i ogórkami. Jajka również kroimy w kosteczkę. Wszystko ( oprócz szczypiorku) mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na środku talerza, pomiędzy śledziami, szczypiorkiem posypujemy naokoło sałatki i pomiędzy kawałkami śledzia

Z Majeczką w kuchni
Śledź w śmietanie 231

stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz

Ala piecze i gotuje
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 180

dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze

Codzienne Gotowanie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 266

zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 122

Cieszę się, że w sklepach mamy wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem(...)ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym

Karo in the Kitchen
Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką. 408

zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc)  do lodówki. W celu przegryzienia

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta rybna 156

składniki* 1 puszka dowolnej ryby w oleju* 100 g żółtego sera* 2 ogórki konserwowe* 1 średnia cebula* 3 łyżki masła roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania