Zupa grzybowa z makaronem Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki
Z Kuchni Do Kuchniodcedzone grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty
Weekendy w domu i ogrodziewypiekibeaty.com.pl/ Śledzie w sosie piernikowym BLOG: https://poproszedokladke.pl/ Drożdżowy makowiec zawijany BLOG: http://obiadgotowy.blogspot.com/ Karp smażony BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Karp zapiekany z pieczarkami BLOG: http://karmelowy.pl/ Odwrócona rolada makowa BLOG: http://pelnytalerz.blogspot.com/ Pasztet świąteczny BLOG: http://www.karointhekitchen.com/ Karp w galarecie BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kutia BLOG: http://www.poezja-smaku.pl/ Kompot z suszu BLOG: http://kuchennybalagan.blogspot.com/ Pierogi z kapustą i grzybami BLOG
Kuchnia Bazyliisolonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry zapiekane . Według książki proporcje na 4-6 osób: 1 kg świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam
królestwo garównastępujące dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś
Kulinarne przygody GatityKarp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków 2. Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem 3. Groch z kapustą 4. Smażony karp Smażone kawałki karpia Obowiązkową przekąską na zimno jest karp w galarecie wraz z dodatkiem warzyw(...)galarecie 2. Ryba po grecku 3. Ryba po japońsku 4. Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. Słodkości
Ugotowaćjeśli jest fajnie skomponowany z dodatkami, to potrafi mnie on zachwycić. Tutaj został on potraktowany bardzo świeżo: znajdziemy na talerzu koper, chrzan, gorczycę, czy olej lniany, zaś sam śledź jest bardzo delikatny i wprost rozpływa się w ustach. To naprawdę fajna zakąska. Szczególnie na chłodniejsze dni. Tatar myśliwego Do tatara długo dorastałem, jednak prześcigające się w jego serwowaniu wrocławskie restauracje(...)sprawdzić poziom restauracji. Tatar zaserwowany w VIVIAN został przygotowany z jelenia (fajnie, że dziczyzna coraz częściej wraca na salony!) w leśnej oprawie z suszonymi borowikami, kurkami i pudrem z grzybów. Świetna kompozycja, która budzi atawistyczne odruchy i sprawia, że aż ma się ochotę zapolować na tę zwierzynę: oczywiście na talerzu! :) Ryba, kalafior i jajo Danie główne z łososia z kalafiorowym
Food Squarejeść ? Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo(...)uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły
zdrowa vege kuchniasera żółtego Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami). Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno posiekaj i nałóż do kapeluszy grzybów, lekko posól. Nadzienie przykryj sporą ilością startej mozzarelli lub innego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 8 minut, na koniec przełącz na górną(...)minuty). Podawaj od razu jako przystawkę lub danie główne. Pasuje do nich piwo, a także białe wino, albo sos z pieczonych pomidorów . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaświęta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)super, spokojnie można przygotować tą potrawę 2-3 dni wcześniej, bo im dłużej się będzie gryźć tym lepiej. ps. testując przygotowałam 1/4 sugerowanej ilości boczniaków, gdzie 1 kilogram tych grzybów był przewidziany na 2-4 porcji, w zależności od tego, czy danie ma być przystawką czy daniem głównym. Danie z ilości podanych przeze mnie składników wystarczy dla dwóch osób, jezeli
greenscarfgodzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę ( przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze ). Mój mąż, nie znalazłszy zupy(...)morza. Ocenił tą zupę bardzo wysoko – bo krewetek i małży było w niej pod dostatkiem, a dodatek imbiru okazał się tu strzałem w dziesiątkę. Najsłabiej wypadła zupa - krem z grzybów leśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych! ) i sernika
Smaki Ewykapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo(...)dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego
NA MOIM TALERZU