konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 206śledzie w sosie kaukaskim Ostatnia wizyta w porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie(...)patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez
Miód i pieprz
Śledzie po kaszubsku 212minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchni
Fińska sałatka z buraków 199Jeśli podajesz sałatkę w dużej misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone(...)sól (po szczypcie do smaku) Jak przygotować sałatkę z buraków? Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska sałatka z buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane
Pyszne Śledzie z Papryką i Śliwkami 307półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki. Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie sosu do śledzi: Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około 3 minut. Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu(...)pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z papryką : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 12 godzin aby przeszły smakiem
Uwaga Babcia Gotuje
Kresowa sałatka śledziowa 293siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną fasolę, kapary i szczypiorek. Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy(...)przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Zapraszam również na inne sałatki ze śledziami lub tuńczykiem :) Szuba ukraińska - sałatka z buraczków i śledzi Śledzie w sosie curry Postna sałatka śledziowa Śledzie po kaszubsku Sałatka wiosenna z tuńczykiem
Trzeci talerz
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym 198zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną , śledzie w śmietanowym sosie curry , a także śledzie w słodkim sosie pomidorowym . Spróbujcie sami
Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami 219Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju) olej do smażenia Zalewa: pół szklanki octu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść(...)cukier), mieszamy. Wodę łączymy z przecierem i wlewamy do garnka. Całość dusimy przez około 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na śledzie wykładamy sos i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin *** *** Po tym czasie śledzie zwijamy w ruloniki (możemy przebić wykałaczką), a do środka każdego wkładamy łyżeczkę sosu *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem
Śledzie po kaszubsku 217Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne 5-10 min. Po wystudzeniu sos mieszamy ze śledziami odcedzonymi z marynaty i posiekanymi grzybkami. Całość chłodzimy
Trzeci talerz
Śledzie w sosie chili 192Śledzie bardzo lubię więc robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w sosie słodkie chili wyszły przepyszne, mają lekko słodki smak a zarazem są lekko pikantne. Składniki: 300 gram fletów śledziowych 1 szklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz(...)pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień
Bajeczna Kuchnia
Śledzie w pikantnej salsie 265która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę(...)octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie są gotowe do jedzenia. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w letnim sosie 200Wspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku zostawić(...)ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną Dodać posiekane zioła przyprawę do ryb pieprz 4. - Śledzie wymieszać z sosem Zostawić kilka godzin do połączenia smaków W razie potrzeby dosolić najlepiej wtedy gdy się połączą smaki bo śledzie są dość słone
W królestwie smaków Beaty
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 187poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki(...)pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie orientalne ze skórką cytrynową i kuminem 210teksturę cebuli. Pierwszy raz przygotowałam takie śledzie i okazały się hitem. Nawet Sławek spróbował, chociaż nigdy nie jada śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki(...)jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny, aż smaki się przegryzą
To co kocham
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 457cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami
Niespełnione zdolności kulinarne