Cześć! Nie przypuszczałam kiedyś, że będę zachwycać się smakiem śledzi w sosie musztardowym. Do tej pory moimi ulubionymi były w śmietanie i w occie. Przypadek jednak sprawił, że skosztowałam tego przysmaku. Takie właśnie śledzie zrobię na święta i będę robić jak tylko będzie ku temu okazja. Składniki: * 6 płatów matiasów * 3 łyżki musztardy francuskiej * 2 łyżki
Pieprzyć z Fantazjątylu słodkościach przyszła pora na coś bardziej wytrawnego. Macie ochotę na śledzie? Sałatka jest wyrazista w smaku dlatego, żeby przełamać jej smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z pieczarkami Składniki 4-5 płatów śledziowych 200 g marynowanych pieczarek 1 średnia czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej majonez
To co lubię - gotuję i polecamśledzi) zajmuje dosłownie kilka minut. A składniki doskonale się uzupełniają. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Polecam. Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu 0,5 małej cebuli sól i świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie: por, drobno(...)drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy pokrojone jajka, cebulę oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki (odsączoną), można też dodać por do smaku. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następie dodajemy nasze pokrojone śledzie, majonez i doprawiamy całość do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu. Taka sałatka najlepiej smakuje, gdy chwile postoi w chłodnym miejscu/lod
Słodkie okruszkiSkładniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny(...)minuty dusimy cebulę , dodajemy umyte rodzynki i pokrojone w paski śliwki . Następnie dodajemy wino i przecier pomidorowy.Doprawiamy cukrem brązowym i chili. Dusimy około 3 minuty. Pokrojone śledzie ,wymieszać z powstałą marynatą Przechowywać w lodówce dwa-trzy dni, wtedy możemy jeść. Herring in vino con --------------- Ingredienti : 1/2 brani
w mojej kuchniŚledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak(...)SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili
Ostra na Słodkowidać warstwy i przenikający przez nie sok z ugotowanego buraczka.Składniki:2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety),3 średnie ziemniaki,3 większe marchewki,2 większe pietruszki,10-12 cm średniego pora,1 średnie jabłko,3 jajka,kilka łyżek(...)majonezu.Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki. Jeśli mamy gotowe filety, wtedy wystarczy je opłukać i pokroić. (Śledzi nie moczymy, gdyż nie będziemy dodawać soli do pozostałych składników. Sałatka ma przejść solą i słonym smakiem śledzi.)Buraki
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie są potrawą, którą z powodzeniem można zrobić dużo wcześniej przed świętami, bo mogą postać.... Oczywiście, jeśli się ich wcześniej nie zje J Tak właśnie było u mnie. Zrobiłam śledzie. Takie inne niż do tej pory. Chciałam zrobić z nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe(...)zostawiam przepis na pyszne śledzie w musztardzie z nutą zielonego pieprzu z cebulką nasączoną octem jabłkowym... Składniki: 9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry 7 – 8 szt. cebul średniej wielkości 200 ml octu jabłkowego 6 łyżek musztardy miodowej 3 łyżki musztardy bawarskiej pieprz świeżo zmielony kilka kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczkę zielonego
Kuchnia u Krysipomyślał, że śledź znajdzie amatora o tej porze? No może nie sam, tylko w sałatce. Stanowi bowiem tylko dodatek. A całość jest lekka i smaczna. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieGeneralnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest w czym(...)schłodzonej wódeczki i kompanów czekających na "no to zdrowie!" A że rybka lubi pływać, to tuż za wołowiną wskoczył porządny płat śledzia naszego polskiego w zalewie octowej z cebulką. Smakowite, a za śledziami na ogół nie przepadam. Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie
Right Behind The Kitchenłyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne kawałki. Śledzie moczymy w wodzie najlepiej cała noc, następnie kroimy drobno. Układamy wszystko warstwami
NaKońcuJęzykaBłyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta. Składniki: 300 g śledzi matias 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli 1 por (tylko biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych sól, pieprz majonez, jogurt naturalny Sposób przygotowania(...)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski. 2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą. 3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach
Kuchnia domowa AniUwielbiam śledzie i na moim blogu znajdziecie ich całkiem sporo-tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis na śledzie pod pierzynką,zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami)ale okazało się strzałem w dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez(...)niej ocet i łyżkę oleju i moczymy jeszcze ok 2 godz(dodanie octu to była dla mnie nowość i muszę wam powiedzieć ,zę od tej pory tylko tak będę moczyć śledzie-były przepyszne i ocet było czuć minimalnie,ale za to nie były już takie zwyczajne tylko pyszne),śledziki wyjmujemy z wody i kroimy w kawałki ,zalewamy
Swojskie jedzonkoSkładniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)łyżki, ocet 10 % 1 łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut
W Mojej Kuchni Lubię