śledzie po - 4528 przepisów (strona:90/302)

śledzie w oleju w stylu "śledzik na raz"... 124

Składniki: śledzie matjasy 8 sztuk, cebula 3 sztuki, ogórek kiszony 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 szklanka Ogórki kiszone obrać ze skóry i drobno pokroić w kosteczkę. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wsypać z ogórkami do miski i posypać cukrem, wymieszać. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i wsypać(...)wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie "na raz" - bardzo lubimy śledzie w każdej odmianie i na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w stylu "śledzik na raz"........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie pod pierzynką 172

Dzisiaj pyszna warstwowa sałatka ze śledzia przełożona sosem śmietanowo-majonezowym. Śledzie pod pierzynką to super przekąska, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje w Święta, sprawdzi się również przez cały rok bez względu na okazję. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 4 płaty śledzia solonego  1 duża cebula 4 duże ugotowane marchewki 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz kolorowy 4 łyżki(...)soku z cytryny szczypiorek drobno pokrojony Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach Na dno naczynia kładziemy ziemniaki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem Opłukanego śledzia i cebulę kroimy w drobna kostkę - układamy na ziemniakach Polewamy sosem (śmietana+majonez+cytryna) Następnie kładziemy warstwę marchewki  Na koniec warstwa z jajek, szczypiorek i pieprz

Alutka-Gotuje
Tatar ze śledzia 225

smaku sól (opcjonalnie) – uwaga: filety bywają mocno słone! Wykonanie Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, szczyptę ostrej papryki i dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno pokrojone ogórki, obie cebule, koperek – całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze mieszamy i wykładamy na talerze (najlepiej(...)przy pomocy pierścienia kucharskiego do formowania potraw). Na końcu dekorujemy świeżym koperkiem. Tatar ułożony warstwowo Tatar ze śledzia Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, pokrojony koperek, szczyptę ostrej papryki, delikatnie pieprzymy i dokładnie mieszamy. Wykładamy w słoiczku lub pucharku jako pierwszą warstwę

iMadzik.pl
Fale Atlantyku 101

łyżka miodu ·        100 ml koncentratu pomidorowego ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę. 2.   W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy. 4.   Śledzie(...)kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź, sos, śledź i tak do wyczerpania składników. 5.   Chłodzimy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień. 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Przepisy na Sylwestra w domu! 131

piekarniku. Grzanki ułożysz w koszyczku a obok postawisz pasty i masz idealną przekąskę dla każdego! 1. Guacamole z pomidorami 2. Podstawowe guacamole Pod mocniejsze trunki sprawdzą się np. śledzie w różnej postaci, ten przepis na tatara ze śledzia jest banalnie prosty a zawsze robi furorę na każdej imprezie. Możesz go przygotować na jednym półmisku  w formie kilku małych(...)porcji.  3. Tatar ze śledzia  z suszonymi pomidorami 4. Śledzie w musztardowym sosie Tortille w formie przekąski Sałatka lekka i odświeżająca! Sałatka Tabbouleh! COŚ NA CIEPŁO Na ciepło możemy przygotować różne dania, te bardziej lub mniej wymagające, ale jeśli impreza ma być mocno taneczna to sprawdzą się szybkie ciepłe przekąski. Na domówkę ze szwedzkim stołem bagietki na gorąco

SMYKWKUCHNI
Sylwestrowa sałatka Ani 182

sałatka Ani jest bardzo prosta w przygotowaniu i śmiało można ją podać na święta lub inne okazje. Kilka chwil przygotowań i mała ilość składników Bazę tej sylwestrowej sałatki stanowią śledzie i jabłka. Sałata jest naprawdę pyszna, a smaki świetnie do siebie pasują, dlatego dziś dzielę się z Wami tym prostym przepisem z moimi małymi zmianami. To kto się skusi(...)taką sylwestrową sałatkę? Składniki: (ilości można zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 średnie jabłko (najlepiej lekko słodkie) 2-3 duże śledzie z oleju lub filety śledziowe a la matjas 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% pieprz do smaku 2 suszone śliwki – u mnie od Woj-len (polecam!) opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka

Słodkie okruszki
śledzie w pomarańczach 97

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 250 g śledzi w oleju 1 pomarańcza 1 czerwona cebula 2 goździki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do piernika wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół księżyce, przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki a następnie kroimy na cztery części. śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy goździki(...)układamy warstwami pokrojone pomarańcze, śledzie oraz cebulę. Każdą warstwę doprawiamy. Całość zalewamy olejem i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie w suszonych pomidorach i musztardzie francuskiej 123

Jutro Wigilia, więc każdy z was już zapewne ma konkretny plan co w tym dniu podaje na świąteczny stół. Ale gdyby jednak jeszcze ktoś z was szukał pomysłu na śledzie to przestawiam ostatni przedświąteczny wpis. Te śledzie ostatnio jadłam na imprezie w restauracji i tak nam zasmakowały że postanowiłam przygotować je na naszą Wigilię jak co roku jako nowe śledziowe(...)danie. Śledzie w połączeniu z musztardą i suszonymi pomidorami są wyjątkowe i będą wam na pewno smakować. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami 115

moim stole wigilijnym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaje ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi.   4 filety śledziowe matias 150 ml koncentratu barszcz czerwony 50 ml octu jabłkowego 8 korniszonów małych 1 słoiczek podgrzybków w occie 1 cebula czerwona 20 oliwek czarnych papryczka chili olej rzepakowy tłoczony na zimno Filety(...)zimnej wodzie, potem przekładam do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 h. Ogórki korniszony kroję w małą kostkę, cebulę też i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i odsączam dobrze. Grzybki i śledzie kroję też w kostkę. Na talerzu układam obręcze metalowe, na spodnia warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki

wesoła kuchnia
ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 135

Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli  1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju  3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego(...)sól pierz do smaku 3 papryczki chilli  PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.  Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie po wiejsku 204

Śledzie po wiejsku. Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu  * 1/3 szklanki oleju * 1 liść(...)misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle własnego smaku * nie gotowałam tej zalewy * w miarę potrzeby można posolić

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z pieczoną papryką i fetą 136

chyba jeden z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę(...)stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski

Kardamonovy
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 108

profesjonalną obsługę ;) i wyjątkową atmosferę uświetnioną dźwiękami staropolskich kolęd. A na stole mieliśmy mnóstwo smakołyków i jak na wigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz(...)natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami.  Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli ), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie z cebulką 720

Takie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)1/2kg śledzi a’la matias 2-3 cebule 7 łyżek oleju 5 łyżek octu spirytusowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików

Danka Pichci