grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta wyrabiać ponownie, rozwałkowywać i wykrawać do momentu, aż zużyje się całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach(...)niej bardzo wiele po przeczytaniu oficjalnego opisu, który - okazuje się - niestety psuje przyjemność czytania, gdy pojawia się wątek listów pewnej Francuzki do stryja jej męża. Przez to czytelnik nie śledzi powodów zachowania Roberta równolegle z Marlowem, lecz wciąż zadaje sobie pytanie "jak długo jeszcze?". Bo też książka jest przesycona opisami różnych dzieł malarskich i to w sposób, który docenić może
Weekendy w domu i ogrodzieWielkanoc: – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami(...)pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO! Artykuł Pasztet tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plzaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy , gdy czekamy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Muszę się Wam jeszcze przyznać do tego , że nie do końca przestrzegam receptur , te czasy , naciski , temperatury i gramatury-uf.. .., dysponuję wiaderkami po śledziach i kiszonej kapuście z wypalonymi otworami – form serowarskich nie posiadam , nie mam także wagi , specjalnych garnków , ani prasy , której rolę odgrywają dwie paczki kafli łazienkowych " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O co chodzi z Panem Karmele-onem ? Kto śledzi "W kuchni Karmel-itki" na Facebook'u ten wie, że kilka dni temu szukaliśmy imienia dla Niego, czyli nie ochrzczonej jeszcze pseudonimem, męskiej połowy bloga. Jak wiadomo, od maja(...)ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę i wrzucam do dużej miski. Oliwę łączę z przyprawami i mieszam wraz z jarmużem. Na dużej blasze do pieczenia rozkładam papier i rozrzucam jarmuż tak, aby najlepiej nie nachodził na siebie. Piekę jakieś 3-5 minut, aż liście lekko się zarumienią, ale nie spalą. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPiję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki o Wikingach gdzie sztormy zatapiają statki i krew się leje strumieniami. Niestety to nie Cherezińska i czegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu(...)Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na lekko rumiany kolor ok 20 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia. W rondlu z szerokim dnem umieszczamy cukier i masło, wlewamy piwo oraz 50 ml wody. Na dużym ogniu
Dzieje kuchennej Wiewiórygołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami tymianku to prawdziwe niebo w gębie(...)nadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwakońcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki(...)połóż na kawałku papieru do pieczenia, który odseparuje je od reszty warzyw i uchroni przed zafarbowaniem. Igiełki rozmarynku przesiekaj i posyp nimi warzywa. Dodaj rozgnieciony czosnek i sporą szczyptę soli oraz polej całość oliwą. Pamiętaj, aby przyprawić również buraki. Przy pomocy rąk obtocz dokładnie warzywa w przyprawach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, aż będą
Chilli Czosnek i OliwaKażdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny(...)wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy. Masa makowa: Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy
Poezja smakuPozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo(...)godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla) w 220 stopniach przez ok 8 minut. Gdy łosoś się piecze, przygotowujemy sos: pozostałą marynatę przelewamy przez sitko do rondelka i gotujemy
Zawsze głodna!powinien się zagotować. Przelej gorący ocet do słoika i wymieszaj wykałaczką. Mieszaj, aż ze składników znajdujących się w słoiku uciekną wszystkie bąbelki powietrza. Przykryj słoik przygotowanym papierem do pieczenia i zakręć nakrętką. Ustaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie. Może to być szafka kuchenna, spiżarnia, albo piwnica. Co kilka dni potrząśnij słoikiem, aby wszystko wymieszać(...)ocet przez gazę lub filtr do kawy. Przelej do butelki. Przechowuj w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 2 miesięcy. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaSkrzydełka na ostro to propozycja zarówno na pyszny rodzinny obiad, ale również idealnie nada się na przekąską podczas spotkania ze znajomymi, bowiem nie będzie wymagała od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kukurydza... Podobnie w farszu do jajek - jeśli ktoś tak praktykuje. Przygotowując śledzie pomijamy np. rodzynki - kiedyś była to moja ulubiona potrawa: śledź w oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą(...)święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów. Potrawy mięsne serwujemy z warzywami i np.surówką z kapusty kiszonej. Pieczeń, kotlety lub pieczoną rybę można też pokropić odrobiną cytryny, co doda smaku i znowu pomoże w trawieniu. " Diabeł tkwi w szczegółach " i na pewno w święta kusi do obżarstwa
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę(...)się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapoznaliśmy blogera, któremu przekroczenie 3 tys. lajkow trzasnęło w kopułę, obiło się szerokim echem od czaszki i podsunęło mu myśl, że o kuchni wie wszystko. Tymczasem tenże bloger spożywał śledzia zachwycając się smakiem makreli oraz konsumując upierdliwie niedobrą tartę zachwycał się jej aksamitnością. Albo diler ich oszukuje albo leków nie biorą. Tylko w Krakowie można spotkać restaurację, w której przy(...)modne, po czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę, więc zaczynamy kombinować po swojemu. Takie działania przyniosły ostatnio efekty w postaci soczewicy z suszonymi pomidorami i pieczonego schabu z sosem jabłkowym.Może brzmi dziwnie ale jest pysznie. Tradycyjnie podzielę to na dwie części i każdą opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek
ladykitchen