skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:76/101)

Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 404

lekką nutą kardamonu w tle. Kolejne, którym nie można się oprzeć.Ciasteczka pomarańczowo-kardamonoweSkładniki:(na 50-55 sztuk)255 g mąki pszennej1 łyżeczka mielonego kardamonu150 g miękkiego masła110 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 184

ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka

Mała Cukierenka
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 271

MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku

KUCHARNIA
Ciasteczka Maślane z pomarańczową nutą. 181

  Delikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie  polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki

Malinowa Kawiarenka
babka serowa z brzoskwiniami 212

łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy     Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Morelowo mi! 221

właśnie sezon na morele, brzoskwinie i nektarynki. Śliczne to owoce - okrąglutkie, żółto-pomarańczowe, często z intensywnie czerwonym rumieńcem. Kuszą ze straganów i naprawdę rozumiem, jak ciężko przejść obok nich obojętnie. Ja jednak najczęściej tak właśnie robię; morele wydają mi się mdławe, a drobne włoski na brzoskwiniowej skórce skutecznie mnie odstręczają. Z całej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie zjadam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe ekstrakty 159

ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu!  Składniki: (na jedną buteleczkę)  po 250ml wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu) 3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami) skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo) dwie duże garście listków

Cakes By Kejt
Babka czekoladowo-pomarańczowa 174

zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 267

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła(...)marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo

Eat me! Fit me!
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 213

Przepis na klasyczną panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają jej delikatnego, kwaskowego smaku, który osłodzi sos z mango. Pamiętajcie o tym, aby podczas zakupów wybrać dojrzały owoc, który jest miękki, a jego miąższ ma intensywną żółtopomarańczową barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna(...)cotta limonkowa: 500 ml śmietanki 30 - 36% 80 g cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić

W kuchni Katie
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 227

cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka bez kaczki 209

łyżeczka cynamonu, łyżeczka lubczyku, łyżeczka majeranku, 3 jabłka, sól, olej. Wykonanie: Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety sojowe. Kotleciki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty

paapilotkaa
Dyniowy curd na Festiwal dyni 217

muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem.Curd pomarańczowo-dyniowySkładniki:(na 250 g curdu)180 g musu z dyniskórka otarta z 1 pomarańczysok z 1 pomarańczy100 g masła100 g cukru3 żółtka1/4 łyżeczki goździków1 łyżka mąki ziemniaczanejMasło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, energicznie mieszając, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 301

środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu

SMYKWKUCHNI