staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie i parmezanu. Do tego aromatyczne przyprawy i gotowe. Mam nadzieje, że moja dzisiejsza kulinarna inspiracja zachęci Was do eksperymentowania w kuchni.Czas przygotowania: 25 min.Porcja(...)momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy do serowego sosu. Wszystko posypujemy posiekana natką pietruszki i mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJabyle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy masę serową. Do miski przekładamy jogurt, serki mascarpone, śmietanę creme fraiche. Składniki miksujemy na wolnych obrotach robota. Po chwili zwiększamy obroty, dodajemy budynie oraz szczyptę soli waniliowej. W następnej kolejności wsypujemy stopniowo(...)cukier. Kolejno dodajemy całe jajka, po jednym, każdorazowo dokładnie miksując (ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową przelewamy na schłodzony spód w tortownicy. Tortownicę umieszczamy w dużej blaszce, do której wlewamy wrzątek (nie mniej niż do połowy wysokości tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut
mojewypiekiinietylkonaszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać.ok 36 bułeczek Składniki:bułeczki50 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłego mleka100 g roztopionego masła20 g kminku550 g mąki1 żółtko do smarowaniaserowe fondue100 g startego sera
Niezły Młynekprzez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.Źródło: przystole.blox.pl
Świat Domowej KuchniSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy
Moje pyszne gotowaniedalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać(...)rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice
Moje pyszne gotowaniesrednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Wylewamy do tortownicy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę serową wykładamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniszkl. wody-2 łyżki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami wody, a następnie dodajemy do tego żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa serowa:-400g białego twarogu-150-200ml jogurtu naturalnego-aromat cytrynowy-słodzik (zależy, kto ile lubi)- 3 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do miski wrzucamy ser, jogurt,aromat,słodzik(...)też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę. Smacznego
charlotte gotujejest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa :1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki)3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie(...)piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem.Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt
charlotte gotujezabieramy się za wykonanie ! :)Składniki:2,5 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju lub 100g stopionego masła1 szkl mleka2 jajkaMasa serowa:250 g twarogu (dałam chudy, a w przepisie był półtłusty)żółtko1 łyżeczka cukru waniliowego1-1,5 łyżki cukruPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier(...)jednolitą masę.Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem.Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej wielkości mamy foremki, ja ciastem zawsze wypełniam praktycznie całą foremkę i nigdy mi nie wypływa :)Pieczemy
charlotte gotujebardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie.SKŁADNIKI:CIASTO:100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym)40 g masłaMASA SEROWA:500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny)150 g białej czekolady120 ml śmietanki 36 %100 g jagód25 g mąki ziemniaczanej3 jajka 1 łyżeczka aromatu(...)skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.MASA SEROWA: Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia
Serce zamknięte w formie pysznościpomysłem - idealnym rozwiązaniem był zatem sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy.Składniki na spód:120 g herbatników60 g masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki do dekoracjiBorówki myjemy(...)twarogu dodajemy cukier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę sera i mieszamy. Całość wlewamy do reszty sera i dokładnie miksujemy.Na koniec do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wierzch wygładzamy łyżką, przykrywamy tortownicę folią i wkładamy do lodówki do stężenia.Gotowy sernik dekorujemy borówkami. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPierożki serowe na słodko Składniki na ciasto : 3 szkl mąki 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki wiórek kokosowych Masa serowa; 1 kostka sera białego półtłustego zmielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto
Sama słodycz i szczypta chilipatyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .Dodać budyń i wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli .Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką.Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia .Przełożyć upieczony murzynek .Na murzynek wyłożyć masę serową.Piec w temp 180 st około 50 minut. ( zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia może być troszkę krótszy lub dłuższy , )Po upieczeniu sernik można polać polewą lub polukrować tak jak ja , lukrem czekoladowym Dr. Oetkera
Sama słodycz i szczypta chilistudzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut. Masa śmietankowo serowa:2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera(...)cukier do smaku. Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem
Malinowe Pocałunki