Dzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i Oliwadelikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła.Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku.Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus.Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki.Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach
Świat Domowej Kuchnirozpuszczamy w ciepłej wodzie. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy
Słodka Stronatarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło źródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014Moje posty
Słodka Stronapołudniowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej
Słodka Stronawtedy kluski będą miały mączny smak i staną się twarde. Rada: żeby sprawdzić czy mąki jest wystarczająco dużo, można ugotować jedną kluskę na próbę.Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty.Łyżką cedzakową nakładać na talerze i polewać przyrumienionym masłem. Łasuchy mogą posypać cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennaNadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego
Food Squaremielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy
Maminek kulinarnyroztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut
Smakowity Blog Kulinarnypomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać.Czas przygotowania: 40 minutPorcje
SzczyptaSmaQpomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury i tak też zrobiłam tym razem. Na dnie pucharka zrobiłam warstwę czekoladową i chrupiącą, masa serowa zimna i delikatna do tego świeże kwaskowe owoce i słodka galareta . Zrobiłam je dla odmiany w pucharkach, wizualnie bardzo ładnie to wygląda :) Do tego serek homogenizowany zrobiłam domowym sposobem pisałam
Basia w kuchniJednoporcjowe sernikobrownie* z malinami*pełnoziarnisto-orkiszoweinspiracja(z drobnymi zmianami, jedną większą było to, że mąkę w masie serowej zamieniłam na budyń waniliowy) Gdy tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Trochę mi zajęło zebranie się i zrobienie go(w ogóle czegoś co wymaga piekarnika) i nie żałuje, zanim zjadłam wsadziłam go na chwilę do lodówki
More food, love and dreamsZapiekanka serowa (z kasza manną)z brzoskwinią i płatkami migdałowymiinspiracja Najlepsza skorupka Słońce!! Składniki100g kremowego serka(typu emilka)50g twarogu przeciśniętego przez praskę 20g kaszy mannyjajkołyżeczka masłałyżeczka cukru + do smaku 1/2 łyżeczki i proszku do pieczenia2-3 połówki brzoskwini z puszki duża łyżka płatków migdałowych ew. aromat migdałowy/waniliowyPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.Białka oddzielamy
More food, love and dreamsrozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniDodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać barwniki spożywcze lub kakao, żeby nadać serkowi ciekawszą barwę i wymieszać (możemy pominąć dodawanie barwników). Masę serową równomiernie rozłożyć do szklaneczek z ciasteczkami i wstawić je z powrotem do lodówki. 3. Owoce przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować przez 5-7 minut
Mała Cukierenka