Bananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem. Dla kogo: dla fanów serników na zimno dla tych, którzy nie lubią
Mania WypiekaniaPierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd pomysł na połączenie sera z truskawkami. Nie sposób zepsuć tego ciasta. 20×30 1,5 h spód: 125 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zimnego masła
Ania i Marcin gotujączasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego sądziłam, że nie sprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody. Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmkuje każdemu, bo wlaśnie do przygotowania(...)dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka. 600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatny i kremowy sernik z nutą cytrynową jest znakomitym pomysłem na świąteczne ciasto. Pieczony w kąpieli wodnej jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Całość
VioletoweKucharzenieCakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi(...)ćwiartki. Na patelni skarmelizować cukier, dodać śmietanę, podgrzewać jeszcze chwilę aż do połączenia składników. Na patelnię włożyć figi, smażyć kilka minut - owoce powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Ostudzone figi wyłożyć na sernik, polać powstałym sosem. Smacznego! Moje myśli powoli wędrują ku Halloween; przecież to już najwyższy czas, żeby wymyślić jakieś straszne słodkości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają
VioletoweKucharzenieSernik limonkowy jest bardzo prosty w wykonaniu a przy tym niesamowicie pyszny. Tak przyrządzony wypiek na pewno oczaruje Waszą rodzinę i gości. Jakiś czas temu
sierotka maRysia w kuchniLato dobiega końca - więc trzeba korzystać, póki się jeszcze da, z jego owocowych dobrodziejstw. Dzisiaj chce Was zachęcić do wypróbowania przepisu, na wyjątkowy sernik straciatella
Świat Ciastajeszcze ostatnie, tegoroczne jagody. Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na sernik jagodowy: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa(...)serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. 3 . Przygotować frużelinę ( jeśli nie lubicie lub nie chcecie - ten etap można pominąć - sernik bez frużeliny smakuje równie
kolorowotorcikowopysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku
Sama słodycz i szczypta chiliminut. Serniczek pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym (bez nastawiania
tost z dżememOstatnio miałam dosyć sporą przerwę od wypieków, ze względu na remont kuchni i salonu - ale już jestem po... i wracam :) Najbardziej tęskniłam za jakimś pysznym sernikiem
Świat Ciastarozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone(...)mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje). Galaretka z owocami: W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie
MyCookBook.plopakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego Ponadto: około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier(...)Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Na wierzchu poukładać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 150° - 160°C przez około 75 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na kilka godzin
Opowieści z piekarnika