Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed(...)pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny
Poezja smakuWaniliowy sernik z musem truskawkowym Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej(...)Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji nad Tamizą. Tam też miałam możliwość wypróbowania mnóstwa angielskich – i nie tylko – smakołyków. Sernik był hitem ówczesnej restauracji. Od tego czasu w moim sercu zapaliła się miłość do serników, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Także szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania ;) SKŁADNIKI NA SPÓD
Calzonella.comopadnie. Z pozostałej ¼ porcji ciasta wałkujemy prostokąt i radełkiem wycinamy paski ciasta o szerokości 1 cm, które układamy tworząc kratkę na masie serowej. Paski smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru(...)soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody
mojewypiekiinietylkoczekoladowa sprawiają, że jest to deser idealny. Sprawdzi się również na uroczystościach rodzinnych (u mnie króluje na 1 i 11 listopada oraz na Świątecznym stole na Boże Narodzenie). Do sernika idealni się sprawdzi domowe puree z dyni . Jesienny sernik dyniowy Danie Desery Kuchnia Amerykańska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania(...)godziny Składniki Spód 350 g ciastek Oreo (lub Neo) 70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady
Wypieki i RumieńceTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik(...)prawda. Ma sporo jajek i masła, ser też najlepszy jest prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru
maniapieczeniaSERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ Aksamitny sernik, o delikatnej, mazistej konsystencji, z dużą ilością truskawkowej pianki na bazie śmietany kremówki... Raj dla podniebienia... Rozpływa się w ustach i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Sernik jest duży i podzielny, bardzo wygodnie się kroi. Wymaga on tylko schłodzania przez(...)już nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się tu maliny czy jagody. Poza sezonom użyjcie mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonywystawne przyjęcia oraz wszelkiego rodzaju imprezy i święta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ... Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny, zyskał również dodatkową warstwę w postaci bezy. Zapraszam ... Sernik powstał na bazie twarogu półtłustego, który zmieliłam dwukrotnie. Wiele razy(...)Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie, a następnie upadnie. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę. Wyłożyć połowę masy na spód z ciasteczek. Na niej ułożyć połowę
Garniec Magalieśmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku. Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru. Swój serniczek przygotowałam(...)dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki) - przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiZachciało mi się sernika. Tylko że jakoś nie po drodze było mi do piekarnika... A to za ciepło, a to po pracy nic się nie chce, a to lepiej pójść na spacer z C. i psą... Aż w końcu zmotywował mnie Walter, który przy krojeniu jakiegoś paskudztwa stwierdził, że ma ochotę na sernik (nie, nie mam aż tak dziwnych(...)moich książek (kucharskich i wszystkich innych) ciągle zamknięta jest w pudłach, zamiast próbować się do nich dostać, zaczęłam przeglądać internet. Na Everyday cooking zobaczyłam przeboski, jagodowy sernik. Ja wiem, że nie sezon jeszcze, ale powiedzcie sami - czy można się oprzeć temu kolorowi...? Ja nie mogłam. Chociaż, prawdę pisząc, nawet się specjalnie opierać nie starałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenamiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które(...)przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości(...)razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie. Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć
Mieszam w GarnkuTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto(...)wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) SPÓD: 25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)* 2 łyżki masła MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując. 4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą
Kto ugości moich gości?banany, które domagały się natychmiastowego spożycia. Mam też jeszcze kilka słoiczków wiśni od Mamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest(...)Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaglądała na bogi i portale kulinarne w poszukiwaniu gotowych przepisów. Dlatego dziś wychodzę z inicjatywą :) przygotowałam zestawienie kilku serników, które na blogu cieszą się ogromnym zainteresowaniem (i u nas w domu również!;)) To nie są wszystkie serniki, jakie znajdziecie na blogu, dlatego zapraszam też do pełnej kategorii S E R N I K I . Niebawem kolejne zestawienie! :) zgadniecie(...)jakie? ;) TOP 6 serników na Kolorowym Przepisowniku ;) - aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie. Sernik truflowy Przekładaniec sernikowo-migdałowy Sernik kawowy Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik żurawinowy Sernik mediolański Mam nadzieję, że takie zestawienie przyda się Wam w tym przedświątecznym czasie, pełnym przygotowań do Świąt. I oczywiście
Kolorowy Przepisownik