Sernik na zimno SKŁADNIKI:SPÓD:200 g herbatników100 g margaryny100 g orzechy laskowe mielone.MASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć
Kuchnia DanusiWlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy folią spożywczą - same boki. Układamy biszkopty w tortownicy i wlewamy masę serową. Następnie wstawiamy sernik do lodówki. Następnie układamy pokrojone truskawki w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia
Aga w kuchniDodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut
Aga w kuchniCzas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki
Kolizje SmakówDawno nie robiłam sernika...ten jest gotowany...oj ...takiego [ gotowanego] to już dawno nie jadłam..a prawdę mówiąc taki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt
Moje domowe kucharzenieherbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą. Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w środku do ostygnięcia. Po ostudzeniu polać czekoladową polewą
Pasja SmakuSernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do zrobienia(...)dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm, którą podwyższyłam o 1cm papierem do pieczenia . Jak widać na zdjęciach, sernik wyszedł bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się
Smakołyki Berenikidomu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego homogenizowanego
Gosia gotujewrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec
Przepisy i porady kulinarneZostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 80dkg sera 100 ml śmietany 4 jajka 5 dkg masła 2 szkl cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Ser mieszamy z
Luźna KuchniaSkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna KuchniaMam taką starą książkę kucharską po mojej mamie.Książka zaczyna się od strony 16.Nie znam jej tytułu ani nie wiem, w którym roku została wydana.Nie ma
bistro mamaJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki
Kuchnia domowa AniSpód :1 łyżka kakao rozpuszczalnego250 g herbatników typu petitki150 g margaryny KasiaMasa :1 kg serka śmietankowego ( Juliko w wiaderku )5 jajek200 g jogurtu śródziemnomorskiego150 g cukru1
Ewa w kuchni