Mój pierwszy sernik :) Jest bardzo prosty, choć wygląda na skomplikowany. Spód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód(...)ciepłego musu malinowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu malinowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Z roztopionej białej czekolady formujemy serduszka i schładzamy chwilkę :) Smacznego! Przepis z małymi modyfikacjami ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogupiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki(...)wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru z dodatkiem szczypty soli i wkładamy na upieczony sernik(można zrobić fale łyżką), znowu wkładamy do pieca, pieczemy 15 min., wyłączamy piekarnik(uchylamy drzwiczki) i przez kolejne 15 min. trzymamy w piekarniku, wyjmujemy i czekamy na rosę
Kuchnia Beatyjednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki. Maliny wsypujecie do małego rondla, a rondel stawiacie na małym ogniu. Wsypujecie łyżkę(...)cukru i gotujecie je, od czasu do czasu mieszając ok. 15-20 min. Po ostudzeniu polewacie nim sernik i posypujecie płatkami migdałowymi. Jedząc, myślicie o ubraniach, których dawno nie mieliście na sobie
GRUBY WAŁEKSernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym(...)ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjuż wielokrotnie Wam pisałam moja mamcia jest wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju serników , i to właśnie o nie najczęściej prosi , kiedy ma smaka na słodkości.Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik , ale taki , którego jeszcze nigdy tu nie było – sernik gotowany.Jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta , ale nie tylko – robi się go błyskawicznie , nie wymaga
Ostra na Słodkocukru pudru2,5 łyżki żelatynycukier z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)odrobina ekstraktu waniliowegoponadto:ok. 250 g owoców leśnychgalaretka z owoców leśnych(lub inny smak galaretki i owoców)Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice (23 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka(...)wyrównujemy brzegi i umieszczamy w lodówce do stężenia.Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu (zamiast 500 ml wody można dodać 400 ml).Odkładamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Gdy sernik zacznie tężeć wykładamy na jego wierzch owoce i zalewamy galaretką. Dalej studzimy.Moje posty
Słodka Stronaswój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronakawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików.Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/2 łyżki mąki tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniapolowa cukru waniliowegoMasa:350 ml śmietanki(...)serka mascarponefix do ubijania śmietany3-4 łyżki cukru pudrucukier waniliowy2,5 łyżki wiórków kokosowych50 g gorzkiej czekoladygalaretka truskawkowaok. 300 g truskawekKremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronajuż takie krótkie...? Dlaczego byłam przekonana, że jeszcze we wrześniu będę się cieszyć wieczornymi spacerami w pełnym słońcu...? Chyba dopada mnie późnoletnia depresja pogodowa...Na pocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste(...)delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100
Pożeraczka, czyli raz adobrzechwilę wymieszać masę serową wlać do blaszki z ciastem piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony sernik jest pysznie kawowy z posmakiem wanilii, nie za słodki i smakuję z herbatką.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy(...)serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeCzysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą(...)zaśnie. Już chyba nigdy nie będzie "normalnie" dlatego trzeba mieć coś, co będzie trzymać taką mamę przy życiu. Mnie jak na razie trzymają słodkie kalorie. A dziś dokładnej sernik. Potrzebujesz: 1 kg sera białego (w kubełku taki aksamitny, lub zwykły przemielony przynajmniej 2 razy) półtłustego pół kostki masła 6-8 jajek 30 dag cukru 2 łyżki kaszy
Matka ŻywicielkaPolsce, no, i nie ukrywajmy, wywołała ogromne poruszenie. Czy ktoś z Was pamięta jeszcze tę historię? Historię słynnej Isaury? A nawet jeśli nie, to i tak zapraszam na pyszny sernik! Jednak w troszkę innej, przedwojennej wersji. Pochodzi od Prababki. SERNIK "ISAURA". /źródło: Prababka;/ ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 kostka(...)Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe. Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała
W kuchni Karmel-itkiPiekłam wiele serników i wiele jadłam. Ten sernik przebił wszystkie. Dla mnie idealny, wilgotny, kremowy .... idealny! Zniknął bardzo szybko. Nikt z degustujących nie miał żadnych uwag, tylko jedną.... kiedy go jeszcze upiekę? Dla mnie ma tylko jedną wadę, troszeczkę źle mi się go kroiło, ale to wszystko przez kawałki czekolady, których przy następnym razie też nie pominę, bo wszystko(...)czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje