Święta bez sernika?Nie u mnie!I myślę , że u większości z Was też tradycyjnie będzie gościł sernik na świątecznym stole!Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych … z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)Delikatny(...)niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki!Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony
Ostra na SłodkoPyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik . Jest delikatny , można rzec jak pianka serowa :) jeśli ktoś nie lubi zwykłych serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie
Słodkości i nie tylkoSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby(...)mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni
Kulinarne przygody Gatitynich. Dzięki temu ma idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa(...)masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale.Zamiast jeżyn można użyć jagód albo malin, też będzie smakował wyśmienicie.Co do twarogu, to użyłam gotowego, już zmielonego, ale nie z wiaderka, tylko z kiełbaski. Jest zwarty, nie wodnity, naprawdę świetny. To doskonała opcja dla tych, którzy nie mają albo nie lubią używać maszynki.Sernik migdałowy z jeżynami
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem na weekend długo oczekiwany sernik! Po ostatnim narzekaniu na brak prawdziwego sera przeżyłam miłe zaskoczenie. Mój tata nie mogąc słuchać już moich marudzeń wygrzebał mi starą maszynkę do mięsa najpierw pokręciłam nosem ale w końcu stwierdziłam, że w zasadzie czym jest poświęcenie się by przemielić trochę twarogu w porównaniu z smakiem prawdziwego sernika. Na drugi dzień(...)sprawiało mi takiej przyjemności, pochłonęłam duży kawałek zanim jeszcze biedak zdążył ochłonąć. Według mnie wyszedł idealnie, delikatny z posmakiem twarogu, dobrze komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na sernik latte macchiato Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm(...)Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki. 3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś kupnym gotowym słodkim sosem. Cukier i wodę wlewamy do garnuszka
zjem to blog kulinarnyJako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani(...)przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Post Sernik na zimno z serków homogenizowanych pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBazylia w połączeniu z truskawkami i czekoladą, zyskuje niebanalny smak. A wszystko to w jednym serniku sprawia, że mi więcej do szczęścia nie potrzeba. No może filiżankę kawy i dobre towarzystwo ;)Polecam zrobić !A jeśli nie ten, to inny - przepisy tutajSkładniki: Spód: 300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych ) 150 g masła 1 czubata(...)serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać
kolorowotorcikowoSernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. "(...) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki. Składniki na spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła(...)mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając
Blondynka GotujePiekliście już sernik z jogurtów greckich? :-) Jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu! przepis ten zaliczam do ciast dietetycznych. Nie ma tutaj bowiem masła/margaryny (tłuszcz pochodzi ze zdrowego oleju i głównego składnika sernika, czyli jogurtu), z kolei ilość jajek występująca w masie jogurtowo-serowej jest stosunkowo mała jak na tę porcję składników(...)greckiego wiele ostatnio czytałam (ma przede wszystkim więcej białka od zwykłego jogurtu naturalnego oraz duże właściwości probiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik panna cotta z truskawkami Chcę Słońca. Chcę ciepła. Chcę truskawek. Zamykam oczy nadstawiam twarz w stronę niepewnie przebijających się promieni słonecznych. Myślę sobie: już niedługo. Już za chwilę. Póki co, pocieszymy się mrożonkami i zróbmy pyszny sernik. "Tak, tak. To dobry pomysł" przyklaskuje mój wewnętrzny łasuch. Jakie to szczęście, że M. chciało się zmiksować trochę truskawek(...)mamy jeszcze zapas pysznego musu z kaszubskich murzynek w zamrażarce. Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów
Pełny talerzSernik na zimno z truskawkami Nie jest tajemnicą, że za chwilę będzie już po truskawkach. Podobno, to ostatni truskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez(...)muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód
Pełny talerzktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki. Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje. Smacznego :) Zachęcam do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :) Żeby sernik się lepiej z formy wyjmował i żeby galaretka się nie rwała - wykleiłam boki papierem do pieczenia. Wystarczy formę lekko wysmarować masłem i przykleić do niej pasek papieru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową(...)wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Masa krówkowa: 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 1 łyżka mleka oraz
maniapieczeniaDziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany(...)mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród