mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta
moj przepis nabudynie waniliowe lub śmietankowe 120 ml mleka 110 g masła 90 ml śmietany 18% lub 30% 5 łyżek oleju sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą białą masę. Dodajemy ser, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy śmietankę, olej, sok z cytryny i budynie(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny sernik. Dekorujemy wedle
Made By Mom And SonPrawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych jaj 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią ½ szklanki mleka w proszku 1 szklanka mleka 2% 10 dag miękkiego masła 10 dag startego marcepanu 1 szklanka obranej czarnej porzeczki Porzeczkowa pianka: ½ litra śmietany kremówki 1 łyżka
Wanilia i Kardamontwaróg, jogurty, kajmak, wsypać budynie z kaszą i mikserem połączyć składniki, nie za długo miksować forma 34x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przelać masę sernikową, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut, sernik dobrze wystudzić, najlepiej całą(...)czekolada gorzka 100 gram, polewa czekoladowa mleczna 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 6 łyżek, polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać czekoladę gorzką, śmietanę i w kąpieli wodnej rozpuścić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch sernika i rozsypać posiekane orzechy włoskie lekko dłonią je przyklepać do polewy, zostawić do zastygnięcia - sernik jest delikatny, wilgotny, aromatyczny i smaczny..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBył już królewski sernik , sernik z śmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)jogurty greckie (każdy po 400 g) 6 jajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym
magiczna kuchnia KasiCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana
Camilla w kuchniłyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA SEROWA -750g sera białego tłustego -3 jajka -1 cukier waniliowy -200g masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka -250ml mleka -3/4 szkl cukru DODATKOWO(...)budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką. Po około 30 minutach przygotowujemy polewę, do miski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. I gotowe :) Gorąco polecam, taki sernik jest bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej! Najlepszy wypiek na poprawę nastroju, najsmaczniejszy jest schłodzony, jednym słowem deser z klasą. Zamiast wiśni może spróbujecie teraz z truskawkami? Pycha. Składniki: Ciasto kruche: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 8 dag cukru(...)żółtka Masa serowa: 80 dag twarogu półtłustego 25 dag mascarpone 2 łyżki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę
Wanilia i Kardamonzawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu waniliowego, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę(...)mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce. 330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki czubate masy krówkowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% prażone płatki migdałowe Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy
Plate of Joystyropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat(...)mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto wyrasta równo, nie pęka i niewiele
Smakołyki Berenikigrudek. - 300 g brzoskwiń z puszki - 3 jaja - 100 g cukru pudru - 1 budyń śmietankowy (proszek) Na początek ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę, powinna blednąć z czasem w trakcie ubijania. Brzoskwinie blendujemy na gładką masę. Do ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica(...)niewielkiej ilości wrzątku. Brzoskwinie blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy brzoskwinie i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na czas stygnięcia sernika. Pamiętając, aby sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku :) Oczywiście musicie zerkać na mus, aby nie zdążył się całkiem ściąć zanim wylejecie go na sernik ;) Smacznego sernikowicze :) Skomentuj
MamaOskarkawypieki… i nie tylko. Na „pierwszy ogień” idzie… sernik gotowany. Proporcje na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Składniki na ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g schłodzonego masła - 3 żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)twarogu tłustego (nie z wiaderka, u mnie - mazurski) - 227g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche
mojewypiekiinietylkopszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Pianka śmietankowa: 1,2 litra śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 6 białek 1 szczypta soli Dodatkowo: dżem (opcjonalnie) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić
Di gotujewyścielić papierem d/pieczenia, ciasto rozwałkować na blaszce. Masa serowa: 1/5 kg sera z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka kubek śmietany (ja dodaję 30% duży kubeczek) 5 żółtek 2 jaja 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach-wedle uznania: sok z cytryny+skórka otarta z cytryny lub podobnie z pomarańczy Ser przełożyć(...)przełożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i piec jeszcze całość przez około 20-30 minut (180 st. C) Masa kajmakowa (krówkowa) kostka masła 1 puszka masy kajmakowej ok. 2 łyżek wódki, najlepiej spirytysu Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus. Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu! Masa słonecznikowa
kgwjanczewo