Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia Łukaszawiecznie świeże ciastka, super zdrowe, bezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła
Zapiski Młodej ŻonyKolejny domowy klasyk :) Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, w czasie świąt, urodzin i bez okazji w
bistro mamaczegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ . Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko
Walijskie Pichceniebardzo nam się uszczupliły. Co trzeba więc zrobić? Przywieść wszystko bez czego Polak na obczyźnie się nie obędzie. Najbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek z mleka ale to są niewielkie ilości, tak w sam raz na śniadanie. O serniku z takiej ilości mogę zapomnieć. Nie wiem ile litrów mleka
ciastkarnia na kruchym spodziewidzię takie cudeńka od razu chce piec / na blogu MojeTworyPrzetwory /...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:) Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao(...)pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy
Anioły w kuchniwidzię takie cudeńka od razu chce piec /na blogu MojeTworyPrzetwory/...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:)Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao(...)pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy
Anioły w kuchniprzeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki 1300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego 250 g masła 400 g cukru 10 jaj, osobno białka i żółtka 1 budyń śmietankowy 6 łyżek kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli opcjonalnie bakalie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st bez termoobiegu(...)kaszę manną, wymieszajcie do połączenia składników. Teraz dodajcie ubitą kremówkę, połączcie z pozostałą masą. Pod koniec dodajcie ubite białka, delikatnie wymieszajcie z masą serową. Jeśli chcecie upiec sernik z bakaliami teraz jest czas na dodanie wybranych bakalii. Do przygotowanej formy wlejcie masę serową. Pieczcie przez około 70 minut. Studźcie przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Wystudzony schłodźcie- najlepiej przez
OliveandThymemasą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki(...)otrzymania gładkiej konsystencji. Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto kokosowo-makowe: Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody. Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz
Słodka Stronastole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich chcemy się podzielić, bo jest po prostu obłędny w smaku, Delikatny, słodki, ale nie mdły i niesamowicie puszysty. Naprawdę warto go zrobić! :) Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła(...)gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Po godzinie wyłączamy piekarnik zostawiając sernik w środku na minimum kolejną godzinę lub do całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał. W kąpieli wodnej roztapiamy
Kuchnia od dwojgamojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie
moj przepis napowędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła(...)cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę
Fabryka pomysłówSernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru(...)przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy
Kulinarne Fantazje Mariolijego wysokość sernik dyniowy! Składniki na standardową okrągłą tortownicę biszkopty wrocławskie 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni) 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek(...)przez sitko.Jeśli dynia jest zbyt wodnista ,przełóż ją na gazę lub ściereczkę i odciśnij sok. Dyni Hokkaido nie musimy wyciskać jest pięknie zbita i nie jest mokra. Robimy sernik. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty ciasno obok siebie. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg z puree dyniowym na gładką masę. Dodaj jaja, cukier i budyń
Z Kuchni Do KuchniAnthony Gastelier przysłał nam całą skrzynkę kasztanów! Pieczemy i przypominamy sobie spacery po bulwarze Świętego Michała w to duszne majowe popołudnie w 2010 roku, gdy zataczając się niczym rower bez koła, wprost z łóżka kolegi trafiliśmy na sprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki(...)łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę
GRUBY WAŁEKłyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 kostki z 25 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę ( a jeszcze(...)wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik piekłam w foremce w kształcie serca. Mieściło się w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. Rada praktyczna
Proste Potrawysłodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się(...)Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie. Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki
Pożeraczka, czyli raz adobrze