wszędzie czuć zbliżającą się wielkimi krokami świąteczną atmosferę. Sklepy wypełnione są ozdobami, na krakowskim rynku z drewnianych budek unosi się zapach grzańca, w kolorowych czasopismach królują świąteczne serniki, a na blogach królują świąteczne przepisy. Dziś właśnie z takim świątecznym przepisem do Was przychodzę. Zapraszam na pyszne polędwiczkę wieprzową faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio(...)spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką z czerwonej kapusty i powstałym sosem na bazie wina i ziół. Smacznego! Ps. W świątecznych i nie tylko kulinarnych
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis naprzepis na sernik jest inny niż wszystkie które dotychczas robiłam. Ciasto ucierane i masa serowa dają w efekcie wypiek przenikający się trzema kolorami. Sernik wygląda pięknie, jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Składniki: Ciasto ucierane: (na tortownicę 20 cm) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 180 g mąki (1 szklanka(...)łyżką. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia. Polewa: Czekoladę zalej gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wylej na wystudzone ciasto i pokryj wierzch i boki ciasta. Smacznego
Słodki Blogmęża, odwiedzaliśmy jego babcię a ona częstowała nas tymże właśnie ciastem. Niestety babci nie ma już wśród nas a ja nie mam od niej przepisu. Jednak postanowiłam spróbować odtworzyć sernik i myślę, że mi się udało. Nie smakował zupełnie jak u babci, jednak bardzo podobnie. Kruche, kakaowe ciasto i masa przygotowana z serków homogenizowanych, pychotka. Delikatny, wilgotny w środku(...)tarce o dużych oczkach mniejszą część kakaowego ciasta. Piekarnik nagrzać do 170'C piec ciasto około 1 godz. (długość pieczenia zależy od piekarnika, więc tu zalecam po 50 minutach pieczenia w środek ciasta wbić patyczek sprawdzić czy ciasto dobrze wypiekło się w środku
Zrób to smacznieMoje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy. Tartę zrobicie w
Smakołyki AsiWitam Kochani :-) Dziś chciałabym Wam przedstawić bardzo prosty i pyszny przepis na lekkie ciasto-serniczek na zimno. Troszkę wiosny a nawet lata w kuchni od czasu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową(...)zachodziły. Resztę soku z cytryny łączymy z serkiem mascarpone, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka polewamy serową masą. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (aż masa serowa się zetnie i zarumieni). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego
MyCookBook.plPrzyznam szczerze, że to był mały eksperyment, ale że udany, więc bez wyrzutów sumienia mogę się podzielić przepisem :) Mini serniczki wyszły bardzo kremowe, delikatne, rozpływające się
Domowa Cookierenka Agisystem podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko, że są specyficzne w smaku, takie zielono-ostrawe, zaskakujące w porównaniu z zapachem. Te które chcemy zjeść, powinny być zerwane w czystym miejscu, z dala od drogi(...)wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy resztę kwiatków i zalewamy winem do końca. Chłodzimy kilka godzin w lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane
les mirabellesGdy tylko ujrzałam zdjęcie tego serniczka w gazetce, wiedziałam , że będzie to nr1 na weekend. Sernik , który cała rodzinka uwielbia , dodatkowo jeszcze kajmak
Smaczne ZdroweSłodycze a raczej domowe ciasta to moja największa słabość. Nie odmawiam nigdy maminego wypieku, ale tego z piekarni już tak. Moja mama jest księgową i
fitolarun.blogspot.comKiedy byłam mała, uwielbiałam dwa ciasta. Były to szarlotka z pianką i sernik przekładany. W tradycyjnej wersji te ciasta zawierają bardzo dużo cukru, więc postanowiłam te moje smaki dzieciństwa dostosować do sytuacji (tego, że mam cukrzycę) i nieco je odchudzić. Z sernikiem udało się wybornie, zresztą sernik dla diabetyka cieszy się bardzo dużym powodzeniem, zarówno na blogu(...)płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć obficie cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej powoli cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Sztywną masę wyłożyć na jabłka, a następnie w pianę powciskać porwane kawałki pozostałego ciasta. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół. Upieczone
DietologMurzynek z serem to przepyszne w smaku połączenie dwóch klasycznych ciast murzynka i sernika. Doskonałe do popołudniowej niedzielnej kawki. Składniki - część kakaowa : 1 kostka margaryny (Kasia 250gr) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki - część serowa : 50 dag twarogu 1 łyżka budyniu śmietankowego(...)Gotową masę kakaową wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Masę serową nakładamy łyżką na wierzch w 3 rzędach. Pieczemy w 180oC ok 45 minut. Forma 25x35 cm czyli zwykła
Mechanik w kuchniOkres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia takiej przyjemności ich pieczenia, nie tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś(...)wyjąć, przestudzić na siateczce ok. 5 min. i pokroić na lekko skośne kromeczki grubości 1,5 cm. Kromeczki ułożyć ponownie na blaszce i włożyć do piekarnika, piec ok. 10 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie pieczenia. źródło: klik
Słodkie inspiracjeKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty. Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka pochodzi z serwisu
greenscarfPyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę(...)zrzednie ( ale nie będzie jeszcze ciepła ) wsypujemy budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy
Smakowite Daniamyślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim jedynym problemem na dzisiaj jest, jakie lody wybrać - te oblane czekoladą czy nafaszerowane bakaliami :D Sernik według tego przepisu robiła jeszcze moja babcia. Zazwyczaj galaretka na wierzchu miała kolor czerwony, dla odmiany jednak czasami wybierano tę w kolorze pomarańczowym. Zawsze pełen bakalii i czekolady. Zawsze(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy
My simple kitchen