Składniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa
Luźna KuchniaSezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego
Z miłości do słodkościSernik z ma ślaną kruszonką i słodkim jabłkiem. Uwielbiam serniki oraz szarlotki i takim sposobem mama specjalnie dla mnie stworzyła ten oto przepis, z którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Wszystko co lubię w jednym- ser, jabłka, kruszonka i jeszcze czekolada. Mama wpadła na świetny pomysł! Wartości odżywcze 1 kawałka (20): 235 kcal(...)pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy masę serową, ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Na ciasto wyjęte z piekarnika jeszcze ciepłe ścieramy resztę czekolady i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieCiasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę przepyszne :). Użyłam gotowej masy makowej z puszki, ale zachęcam Was do przygotowania takiej masy w domu, własnoręcznie; jest o niebo lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść(...)siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść
Opowieści z piekarnikanajlepszego indyka. Stoły chociaż pełne jedzenia to nie uginają się pod potrawami. Ciocia jako, że jest Polką stara się tam spędzać święta najbardziej po polsku jak się da...Pośród sernika czy pierogów przywiezionych przez nas z Polski stało ciasto. Małe, niepozorne ale jakże aromatyczne. Było to właśnie odwrócone ciasto. Ja zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, miękkie(...)białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop w dziurki
Kuchnia w oparachDzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako(...)cynamon oraz otartą skórkę z pomarańczy. Masą serową wypełniłam naczynka prawie po brzegi. Kokilki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze piekłam je przez 10 minut. Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki
Raj dla Podniebieniaoglądała przez cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta(...)wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor
kulinarne odsłony patiSernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym(...)cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec. Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone
Czerwień i błękitmojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane
moj przepis naIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach(...)serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać ser i zmiksować. Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli
Ze smakiem i z pasjąPo małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis
Z miłości do słodkościOstatnio zostałam poproszona o upieczenie ciasta na komunię. Oczywiście się zgodziłam. Długo zastanawiałam się co przygotować, nie mógł być to sernik, bo dwa już będą, miało to być coś prostego, nie zbyt wymyślnego, bo ciocia "nie chciała mnie obciążać robotą" , ale że dla mnie upieczenie ciasta to sama przyjemność, a panią walewską mam w planach od dłuższego czasu(...)wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę
chili & sugarLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem
Kuchnia ŁukaszaDość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca. W końcu trafiłam na odpowiedni przepis, który od razu chciałam wypróbować. Ten idealny przepis znalazłam u Anety - polecam. (wersja podana poniżej jest nieznacznie zmodyfikowana) BANANOWIEC Składniki: (forma 20x25cm) spód(...)zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy) Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową: pianka: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową. Piankę przekładamy na masę
Bon appetit mon amie