mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis naJesień to czas orzechowy - przed domem mamy dwa duże, dorodne drzewka, co roku mamy obfity zbiór. I co roku wymyślam co z nich zrobić. Tym razem
Cakes By KejtWitajcie! Dzisiaj wielkie, pyszne cudo , które ma tyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą
fitolarun.blogspot.comDelikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50
Zainspirowana w kuchniczas mieć go na spodzie. Masę orzechową przełożyć na zastygłą czekoladę. Równo rozłożyć, dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Zagotować 100 ml wody. Dodać agar i gotować do dwóch minut, mieszając trzepaczką rózgową. Napój kawowy wlać do wody z agarem. Dokładnie wymieszać. Gdy masa kawowa zacznie tężeć, przełożyć ją na nerkownik. Na wierzchu ułożyć różne owoce. Wstawić do lodówki. Coconaut(...)przeznaczyć do przechowywania w nich domowych soków lub przecierów. Jeszcze raz dziękuję za możliwość wypróbowania napojów 😊😊😊. Z pewnością to nie był mój pierwszy i ostatni raz ich smakowania 😋😋😀 ----- Podobne: sernik latte macchiato cytrynowy jagielnik z pigwą nerkownik cytrynowo-żurawinowy
Weekendy w domu i ogrodziedelikatnie kwaskowate. Moi goście byli zachwyceni. Dlatego polecam i Wam. Dzisiejszy chałwowiec bez pieczenia powstał na bazie sera Wieluń Mój Ulubiony . Szczerze polecam Wam ten ser. Idealny do serników, najróżniejszych mas, deserów i… kanapek Składniki: 100 g chałwy (u mnie 50 g waniliowej i 50 g z bakaliami) 450 g dobrej jakości sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój(...)chałwą, a po chwili mleko z mieszaną budyniu i mąki. Całość mieszamy energicznie ręczną trzepaczką, tak długo, aż nasza masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Zajmie to kilka minut. Mieszamy dość często, ja robię to praktycznie cały czas, aby uniknąć przypalenia masy. Masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do przestudzenia. Na jeszcze lekko ciepłe ciasto nakładamy wierzchnią warstwę herbatników
Słodkie okruszkiOrzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa borówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić(...)najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem. Masę odstawić
RAROSSAwiecie jestem ogromną wielbicielką wszystkiego, co kokosowe . Kuleczki Rafaello ( te domowe mam na blogu – o tutaj! ), serniki kokosowe , desery, kremy i inne kokosowe słodkości nie mają przede mną tajemnic. Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia. Pokazałam je ostatnio krok po kroku na Istastory i wołaliście(...)gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystudzenia. Masło ubijamy, dodajemy po łyżce kokosowego budyniu, a następnie uprażone wiórki kokosowe i migdały ( nie wszystkie ) – mieszamy, odstawiamy na 10 minut do lodówki. Foremkę wykładamy warstwą krakersów, pokrywamy częścią kremu i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Całość posypujemy resztą kokosy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoblogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu. W tym wpisie chciałem Wam pokazać w jaki(...)nasmarowanej formy do babek, albo keksówki przelewamy jasną masę, a na nią wylewamy masę kakaową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka. Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie klasyczny. Poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej(...)paski papieru do pieczenia, żeby łatwiej było wyjąć serniczki po upieczeniu) - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, kawałkami wylepić zagłębienia w formie - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto nakłuć widelcem - wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone serniczki ostudzić, nie wyjmować z formy MASA SEROWA
Smakołyki Berenikizimę potrzebować będziemy: dużego garnka z szerokim dnem do pasteryzacji, słoików oraz nakrętek. U mnie sprawdzają się słoiki 0,9 oraz 0,7 litra. Potrawę wykonasz w kilka minut plus czas pasteryzacji. Krok 1. Myję wiśnie, słoiki oraz nakrętki Wiśnie wrzucam do dużej miski i kilkukrotnie płuczę w zimnej wodzie. Słoiki oraz nakrętki wyparzam wrzątkiem. Możesz także umyć w zmywarce(...)wzajemnie. Wlewam wodę do około 3/4 wysokości i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień tak, aby woda lekko bulgotała i pasteryzuję słoiki przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoika. Po pasteryzacji słoiki umieszczam do góry dem na blacie wyścielonym ściereczką i okrywam drugą ściereczką. Gdy po kilku godzinach ostygną, odnoszę do spiżarni. Kompot
Ania gotujetypowych dla tego okresu: Makowca i sernika. To jest jednak dużo lżejszą wersją typowego Seromaku, bowiem zamiast sera mamy… śmietanę. Tak- to znany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa nie dociąża masy makowej(...)masła Mak sparzamy i odstawiamy na noc do chłodu. Mielimy dwa razy. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, miód, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, Smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mielone herbatniki i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na masę serową: 6 białek szklanka cukru 3 budynie waniliowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda
Domowe ciastaobiecuję sobie, że będzie inaczej – nie będę się przejadać i podjadać pomiędzy posiłkami. Spróbuję tylko po jednym kawałku każdego ciasta (u mnie piecze się zazwyczaj 3 ciasta – sernik, makowiec oraz miodownik lub piernik). I nie będę jeść słodyczy. I w efekcie wychodzi jak zwykle – kończę święta z przepełnionym brzuchem, brakiem sił i energii na cokolwiek. Czuję(...)selera wbij jajko, dodaj wodę, otręby, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj np. z sosem czosnkowym. Smacznego Artykuł Placki z selera pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniJuż niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko
Bon appetit mon amieuważam, że takie wypieki są najlepsze. Co prawda wczoraj już połowa została zjedzona, co oznacza, że chyba dobre jest to moje ciasto. Ogólnie to bardzo lubimy ciasta czekoladowe i serniki, a tym cieście wszystko to się znajduje. Ciasto jest lekko wilgotne, a podane z filiżanką aromatycznej kawy smakuje obłędnie. Macie ochotę na takie ciasto? To upieczcie koniecznie. Zachęcam(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto ,, kupkami '' wykładamy masę serową. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. 5. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchni