serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce i zalać tężejącą, schłodzoną galaretką. Po raz drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym(...)gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę (ok. 8 minut) - niestety z ubijaniem jajek już tak jest, że są lepsze jeśli ucierać je dłużej, jak w bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać
Przepysznik - BLW i nie tylkoCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego(...)stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość wyjąć i wystudzić. 3. Mus śliwkowy: śliwki wypestkować
Kto ugości moich gości?To już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha... Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki
Anioły w kuchnimojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis naJesień to czas orzechowy - przed domem mamy dwa duże, dorodne drzewka, co roku mamy obfity zbiór. I co roku wymyślam co z nich zrobić. Tym razem
Cakes By KejtWitajcie! Dzisiaj wielkie, pyszne cudo , które ma tyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą
fitolarun.blogspot.comDelikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50
Zainspirowana w kuchniczas mieć go na spodzie. Masę orzechową przełożyć na zastygłą czekoladę. Równo rozłożyć, dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Zagotować 100 ml wody. Dodać agar i gotować do dwóch minut, mieszając trzepaczką rózgową. Napój kawowy wlać do wody z agarem. Dokładnie wymieszać. Gdy masa kawowa zacznie tężeć, przełożyć ją na nerkownik. Na wierzchu ułożyć różne owoce. Wstawić do lodówki. Coconaut(...)przeznaczyć do przechowywania w nich domowych soków lub przecierów. Jeszcze raz dziękuję za możliwość wypróbowania napojów 😊😊😊. Z pewnością to nie był mój pierwszy i ostatni raz ich smakowania 😋😋😀 ----- Podobne: sernik latte macchiato cytrynowy jagielnik z pigwą nerkownik cytrynowo-żurawinowy
Weekendy w domu i ogrodziedelikatnie kwaskowate. Moi goście byli zachwyceni. Dlatego polecam i Wam. Dzisiejszy chałwowiec bez pieczenia powstał na bazie sera Wieluń Mój Ulubiony . Szczerze polecam Wam ten ser. Idealny do serników, najróżniejszych mas, deserów i… kanapek Składniki: 100 g chałwy (u mnie 50 g waniliowej i 50 g z bakaliami) 450 g dobrej jakości sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój(...)chałwą, a po chwili mleko z mieszaną budyniu i mąki. Całość mieszamy energicznie ręczną trzepaczką, tak długo, aż nasza masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Zajmie to kilka minut. Mieszamy dość często, ja robię to praktycznie cały czas, aby uniknąć przypalenia masy. Masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do przestudzenia. Na jeszcze lekko ciepłe ciasto nakładamy wierzchnią warstwę herbatników
Słodkie okruszkiOrzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa borówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić(...)najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem. Masę odstawić
RAROSSAwiecie jestem ogromną wielbicielką wszystkiego, co kokosowe . Kuleczki Rafaello ( te domowe mam na blogu – o tutaj! ), serniki kokosowe , desery, kremy i inne kokosowe słodkości nie mają przede mną tajemnic. Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia. Pokazałam je ostatnio krok po kroku na Istastory i wołaliście(...)gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystudzenia. Masło ubijamy, dodajemy po łyżce kokosowego budyniu, a następnie uprażone wiórki kokosowe i migdały ( nie wszystkie ) – mieszamy, odstawiamy na 10 minut do lodówki. Foremkę wykładamy warstwą krakersów, pokrywamy częścią kremu i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Całość posypujemy resztą kokosy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoblogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu. W tym wpisie chciałem Wam pokazać w jaki(...)nasmarowanej formy do babek, albo keksówki przelewamy jasną masę, a na nią wylewamy masę kakaową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka. Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie klasyczny. Poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej(...)paski papieru do pieczenia, żeby łatwiej było wyjąć serniczki po upieczeniu) - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, kawałkami wylepić zagłębienia w formie - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto nakłuć widelcem - wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone serniczki ostudzić, nie wyjmować z formy MASA SEROWA
Smakołyki Berenikizimę potrzebować będziemy: dużego garnka z szerokim dnem do pasteryzacji, słoików oraz nakrętek. U mnie sprawdzają się słoiki 0,9 oraz 0,7 litra. Potrawę wykonasz w kilka minut plus czas pasteryzacji. Krok 1. Myję wiśnie, słoiki oraz nakrętki Wiśnie wrzucam do dużej miski i kilkukrotnie płuczę w zimnej wodzie. Słoiki oraz nakrętki wyparzam wrzątkiem. Możesz także umyć w zmywarce(...)wzajemnie. Wlewam wodę do około 3/4 wysokości i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień tak, aby woda lekko bulgotała i pasteryzuję słoiki przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoika. Po pasteryzacji słoiki umieszczam do góry dem na blacie wyścielonym ściereczką i okrywam drugą ściereczką. Gdy po kilku godzinach ostygną, odnoszę do spiżarni. Kompot
Ania gotujetypowych dla tego okresu: Makowca i sernika. To jest jednak dużo lżejszą wersją typowego Seromaku, bowiem zamiast sera mamy… śmietanę. Tak- to znany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa nie dociąża masy makowej(...)masła Mak sparzamy i odstawiamy na noc do chłodu. Mielimy dwa razy. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, miód, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, Smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mielone herbatniki i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na masę serową: 6 białek szklanka cukru 3 budynie waniliowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda
Domowe ciasta