Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny i znajomych, którzy niejednokrotnie mieli okazję go próbować Ja wybieram wersję klasyczną z nutką wanilii, ale można do niego dodać także otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo rodzynki, co oczywiście wpływa(...)mąki kokosowej pół łyżeczki wanilii burbońskiej opcjonalnie słodzik np. erytrol , stewia lub ksylitol do smaku Jako że jest to najbardziej prosty i leniwy przepis nieco inny od tego puszystego , który już Wam kiedyś prezentowałam to nie trzeba oddzielać żółtek od białek tylko wystarczy po prostu wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę (u mnie tortownica 25 cm) wysmarować
Ola la LCHFgorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Czytaj dalej >> 7) Sernik japoński Sernik tylko z 3 składników. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest(...)oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Czytaj dalej >> 10) Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem Sernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu
Kuchnia MagdaLenygorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Czytaj dalej >> 7) Sernik japoński Sernik tylko z 3 składników. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest(...)oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Czytaj dalej >> 10) Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem Sernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu
Kuchnia MagdaLenypory zapomnianej ;). No i to był strzał w dziesiątkę, bo po tłustoczwartkowych, ciężkich choć pysznych, słodkościach, trzeba nam było czegoś lżejszego i orzeźwiającego. I ten sernik taki właśnie jest - lekki, puszysty, nie za słodki. Do masy serowej dodałam część plastrów ananasa zmiksowanych na pulpę, pozostałymi udekorowałam wierzch sernika. Całość wieńczy galaretka cytrynowa, choć bardziej pożądana byłaby tu galaretka ananasowa
Opowieści z piekarnikaSernik w kruchym cieście Sernik w kruchym cieście to wspaniały polski klasyk. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, jest wysoki, puszysty i wilgotny. Zobaczcie przygotowanie sernika na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sernik z wiaderka na kruchym spodzie uda się idealnie jeśli użyjecie sera o bardzo dobrej jakości, nie nadają
Lekcje w kuchnidomu jednym z najczęściej przygotowanych ciast jest sernik. Z sernikiem est tak niby ten sam przepis, a nie zawsze wychodzi. Tym razem wyszedł przepyszny, delikatny bardzo puszysty. Myślę, ze sekretem dobrego sernika są produkty. Składniki 5 jajek 200g cukru pudru 1kg sera 3 krotne mielonego 1 sernix 1 aromat waniliowy 100g masła herbatniki kakaowe Dodatkowo
Kulinarne pyszności Molkiświątecznym stole nie może zabraknąć sernika. W tym roku polecam Wam przepis z tej strony , który odkryłam prawie rok temu. Sernik kapitański jest pyszny – kremowy, puszysty, o bardzo ciekawym smaku. Nam wszystko w nim pasuje, nawet kawowa nuta, którą czujemy podczas jedzenia. Sernik wygląda przepięknie. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam. Składniki: ( na tortownicę
W mojej kuchniprzypomina dzieciństwo i kojarzy się ze spotkaniami u babci. Ten mój dzisiejszy sernik to właśnie takie babciny przepis, przedstawiam go tutaj bo jest tego wart. Sernik według przepisu babci jest puszysty, pulchny i pięknie rośnie a potem równo opada, polecam gorąco. Dodałam tylko cukier trzcinowy zamiast białego. Sernik mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestronach jest... baklava. Słodki deser z ciasta filo z dodatkiem orzechów i miodu. Przygotowałam więc coś wyjątkowego. Ulubione ciasto męża połączyłam ze smakami kuchni bałkańskiej i tureckiej. Sernik wyszedł kremowy i puszysty. Składniki: CIASTO: 500 g sera wiaderkowego 250 g jogurtu greckiego 3/4 szkl. cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) szczypta soli 3 jajka 150 g masła kremu(...)ciasta filo wystawały ponad tortownicę. Powtórzyć czynność z pozostałymi płatami ciasta filo. Na ciasto filo wysypać 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych i pistacjowych. Na to wylać masę serową. Piec sernik w 160 st C przez ok 100 minut (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Posypać wierzch ciasta pozostałymi posiekanymi orzechami. Na noc zostawić w lodówce
Kuchnia w oparachDelikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania(...)BISZKOPT; Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie
RAROSSAnajlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)ucierać drewnianą pałką lub trzepaczką – nie napowietrzając masy). Dodaj ekstrakt i mąki. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – sam spód, boków nie smaruj niczym. Sernik włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 C. Piecz 1,5h. Po upieczeniu wystudź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie włóż do lodówki
CookYourselfnajlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)ucierać drewnianą pałką lub trzepaczką – nie napowietrzając masy). Dodaj ekstrakt i mąki. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – sam spód, boków nie smaruj niczym. Sernik włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 C. Piecz 1,5h. Po upieczeniu wystudź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie włóż do lodówki
CookYourselfnajlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)ucierać drewnianą pałką lub trzepaczką – nie napowietrzając masy). Dodaj ekstrakt i mąki. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – sam spód, boków nie smaruj niczym. Sernik włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 C. Piecz 1,5h. Po upieczeniu wystudź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie włóż do lodówki
CookYourselfSernik z dodatkiem mleka skondensowanego to sernik, który przygotujecie naprawdę szybko. Sernik ten nie wymaga zbyt wielu kulinarnym umiejętności. To sernik, który pięknie wyrasta i nie opada. Jest bardzo lekki i puszysty, a do tego naprawdę smaczny. Sernik z mlekiem skondensowanym jest po prostu szybki i łatwy :) to od pewnego czasu Hit na blogu. Zapewne
To co lubię - gotuję i polecampysznie… Sernik z mlekiem skondensowanym . Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma “kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie potrzebuje on tłuszczu – wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje). Jestem pewna, że to jedno z tych ciast, do których
Poezja smaku