Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto(...)macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo
Apetyczna babeczkałyżka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić sernik królewski? Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać zimne masło oraz żółtka. Masło najpierw posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Ciasto(...)wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć. Delikatnie wyłożyć ser i na wierzchu rozłożyć startą drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie
Kuchcik gotujeSernik bez pieczenia. Prawdziwa słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu. Składniki: Kwadratowa tortownica 24/24 cm 1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica 5 jajek 20 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą(...)zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje. Smacznego
Wanilia i Kardamonformy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić nią spód formy lekko przyklepując. Drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa(...)serową przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ), na masie poukładać maliny. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i posypać nią wierzch sernika. Piec w temperaturze 170° C przez około 75 minut. Dobrze upieczony sernik powinien być na środku ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem ( warto sprawdzić to po mniej więcej godzinie i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia
Opowieści z piekarnikaozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Lukier 7 łyżek cukru(...)oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować nim gotowy sernik. rrarossa@gmail.com
RAROSSAKilkanaście lat temu nie piekłam w ogóle serników, wydawało mi się zawsze że to trudne ciasto, kapryśne, takie które raz wychodzi a raz nie. W końcu stwierdziłam, że spróbuję! Wzięłam sprawdzony przepis od teściowej, na sernik który ona piecze od ponad 30 lat, zawsze i niezmiennie tak samo. Udało się. Sernik wychodzi super. Od kilkunastu lat piekę(...)puszystą masę na wysokich obrotach miksera. Dodajemy ser i pozostałe składniki, miksujemy to wszystko na niskich obrotach miksera. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 21cm. Pieczemy godzinę w 180st. Artykuł Sernik – prosty przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewiele mniej niż w tradycyjnym serniku. Także możemy zjeść taki kawałek bez żadnych wyrzutów sumienia. Choć jest to sernik bez sera, to w smaku bardzo przypomina zwykły pieczony sernik. [embed]https://youtu.be/jIw4EegMeww[/embed] Składniki na fit sernik na jogurcie (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 8 (35 g) łyżek otrębów pszennych 200 ml jogurtu greckiego(...)musi być zimny). Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około 45 min. Następnie uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie. Dzięki nie narażaniu go na gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie. [caption id="attachment_8081" align="aligncenter" width="1024"] Fit sernik na jogurcie[/caption] Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta
e-PrzepisyKulinarnemasę serową forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie formy poukładać herbatniki i wylać masę serową piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie - sernik jest wilgotny, puszysty, aromatyczny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięHerbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas(...)ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej całą noc. Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana
Smakołyki Asipołowy wodą*. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny). *blachy z sernikiem nie należy wkładać w formę z wodą, po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie(...)parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony i później nie opadnie). 6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. 7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić
Kto ugości moich gości?Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)powierzchnię masy serowej. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował ok. 1 godziny i 10 minut, sernik na dużej blaszce ok. 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy
CiastkozercyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)powierzchnię masy serowej. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował ok. 1 godziny i 10 minut, sernik na dużej blaszce ok. 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy
Ciastkozercypodróży i czekam na prom w Dover. Pozdrawiam Wczoraj nie miałam już możliwości zrobić zdjęć see ok był gorący. Jak tylko dotrę na miejsce to zaraz dodam zdjęcia. Sernik jest naprawdę pyszny. Ugotować oskrobane i drobno pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie odcedzić, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę razem z serem. Ser powinien być trzykrotnie zmielony, musi(...)pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C i piec godzinę i 15 minut. Sernik
Kuchnia Pokoleńroku na Wielkanoc nie piekłam sernika a zrobiłam gotowany. Delikatny i smaczny. Dla tych co nie mają ręki do pieczenia ten przepis jest idealny. Łatwo i smacznie i to się liczy. Sernik podałam na talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design . Koniecznie zajrzyjcie bo są tam cudne talerze i n ie tylko. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzepisy gdyż pojawiający się w wielu recepturach czekoladowy spód ciasta był dla mnie zbyt intensywny w smaku i zbytnio odwracał uwagę od kremowego i limonkowego sera. Pierwszy raz też piekłam sernik w kąpieli wodnej. Lubię serniki ciężkie a tak upieczony jest bardzo kremowy i delikatny jednak do smaku limonki to pasuje i taka konsystencja doskonale go podkreśla. Sernik(...)Formę z sernikiem wstawiamy do większego naczynia (ja użyłam naczynia żaroodpornego) i napełniamy je wrzącą wodą do połowy wysokości formy z masą serową. Pieczemy w kąpieli wodnej w 170 stopniach przez ok 65-70 minut. Sernik ozdobiłam plasterkami limonki które przypaliłam palnikiem gazowym. Smacznego!!! Artykuł Sernik limonkowy pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchni