sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:47/617)

Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 118

duże jajka- 2 żółtka- sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech)- 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć)Przygotowanie: 1. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową (sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Kładziemy kawałek na okrągły spód tortownicy, następnie układamy pierścień, zamykamy i wystające brzegi folii zawijamy do góry. Stawiamy ją na kolejnym kawałku folii i dokładnie zawijamy(...)gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. U mnie było troszkę mniej wody, ponieważ moja jedyna większa blaszka jest dosyć niska ;)5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut. Gotowy sernik po poruszeniu blaszką, tylko delikatnie drży.6. Wyciągamy z naczynia, obrywamy folię z boków tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy nie będzie już ciepły, wstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu" 175

Sezon na morele trwa w najlepsze. Temperatura na zewnątrz spadła. Można więc bez obawy włączyć piekarnik i upiec sernik. Serniki piekę zazwyczaj bez spodów, więc masa na nie nie może być zbyt płynna, by nie wyciekła z tortownicy. Dzisiejszy sernik miał być z założenia wyjątkowy, więc użyłam do niego oryginalnego twarogu, w zamian uzyskując ciasto wilgotne(...)razy uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w masie. Tortownicę włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 - 65 minut. W tym czasie sernik mocno wyrośnie. W pewnym momencie zacznie wystawać z tortownicy. Brzegi będą już wypieczone, więc nie trzeba się tym przejmować . Po upieczeniu sernika, uchylić lekko drzwiczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik wiedeński 474

wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie nie otwierać przez 10-15 minut piekarnika (w trakcie pieczenia też(...)szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia. Smacznego Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV PolskaPost Sernik wiedeński pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
pyszny sernik pieczony z piankami na biszkoptach... 155

razy formą o blat stołu aby odpowietrzyć sernik piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatura 180C, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia nakryć folią aluminiową aby za mocno nie spiekły się pianki, sernik wystudzić w blaszce najlepiej całą noc w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny, delikatny i można go jeść

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik cynamonowy z syropem klonowym i polewą karmelową 141

Sernik, który pachnie i smakuje cynamonem z dodatkiem obłędnego sosu karmelowego i karmelowych kamyczków. Smak, który na długo zostanie w Waszej pamięci, jestem niemal pewna, że z radością sięgniecie po kolejny kawałek :) Na kruchym, maślanym spodzie, rozpuszcza się w ustach :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki zimnej wody(...)spód wylać masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 90 minut. Ostudzić. Polewa karmelowa: 125 g masy krówkowej 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 30 g posypki dekoracyjnej Karmel Delecta Decorada Masę krówkową delikatnie podgrzać ze śmietanką, do połączenia się i powstania gładkiej polewy, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Jeszcze ciepły sernik polać sosem karmelowym, udekorować

Domowa cukiernia Ewy
aksamitny malinowy sernik z jogurtów greckich... 6190

dnie ułożyć herbatniki, wylać połowę masy, poukładać połowę malin, herbatniki i wylać resztę ciasta i dać resztę malin piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimny schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest wyborny, aksamitny i smakuje lepiej od tradycyjnego sernika..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik oreo 171

Sernik, w którym zakochacie się od pierwszego wejrzenia, a jego smak jeszcze to uczucie pogłębi ;) Puszysta, delikatna, kremowa masa serowa z kawałkami ciasteczek, na spodzie z ciasteczek oreo, rzecz jasna, udekorowana ubitą śmietanką i pokruszonymi ciastkami. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo, bardzo polecam! Składniki na spód: 150 g ciasteczek Oreo 2 łyżki roztopionego(...)kawałki. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Masa śmietankowa: 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier i zagęstnik. Część masy śmietankowej cieniutko rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika. Pozostałą

Domowa cukiernia Ewy
Sernik wyśmienity babci Basi 338

Sernik jest najbardziej ulubionym plackiem w naszym domu, więc polecam kolejny przepis ) Składniki : 1 kg sera twarogowego, 5 jaj, 18 dag masła lub margaryny, 40 dag cukru, 2 łyżki kartoflanki ( mąki ziemniaczanej ), 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania(...)mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać po jednym jajku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Tak przygotowane ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Nakładamy masę serową i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st. C Sernik pieczemy ok. godziny ( zależne od piekarnika ). Wystudzić w lekko

Pysznosci Babci Basi
Sernik cytrynowo – limonkowy 150

serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników(...)schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki. Schładzamy przez

Raj dla Podniebienia
Sernik bez spodu w czekoladowo -pomarańczowej polewie 187

Odkąd przekonałam się do pieczenia serników , robię je bardzo często , Szczególnie pokochałam te , przygotowanie których zajmuje kilka minut . A dziś ułatwiłam sobie sprawę jeszcze bardziej :) Skupiłam się jedynie na tym co w serniku najważniejsze czyli na masie serowej. Zrezygnowałam ze spodu  , co zaoszczędziło znów kilka minut pracy . Ale za to pokusiłam się o solidną porcję czekoladowej polewy z pomarańczowym(...)dół piekarnika wstawić foremkę z wodą Masę serową wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C . Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze godzinę i 15 min. Wyłączyć piekarnik  , a sernik wyjąć dopiero po ok pół godzinie . Schłodzić kilka godzin w lodówce. Masło , cukier , kakao

Malinowa Kawiarenka
Entliczek pentliczek i oto serniczek 130

gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne(...)chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut  w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik Kokosowy z Jeżynami 271

pyszne ciasto z jeżynami. Ostatnio było „ Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką ”, które bardzo polecam wypróbować :). A dzisiaj zapraszam na pyszny sernik kokosowy z jeżynami. Jest kremowy, waniliowy, wilgotny. Nie dużo rośnie i pieczemy go w kąpieli wodnej. W przygotowaniu jest prosty, miksujemy tylko ze sobą składniki. Zamiast jeżyn możemy użyć malin lub borówki. Proszę jeszcze uważać(...)sięgała ona, tak mniej więcej, do 1/3 wysokości tortownicy ( patrz FILM ). Tak przygotowany sernik piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin

Mała Cukierenka
Sernik z kajmakiem 265

Najlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku  i orzechów  jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy(...)łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę.  Dodajemy stopniowo cukier.  Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernikPieczemy około 30 minut.  Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku  z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Masa kajmakowa: 1 puszka gotowego kajmaku 20 dag masła Masło miksujemy

Pyszności Słodkości
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 126

spodzie ułożyć przekrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki, zalać je masą serową. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować , pokroić radełkiem na paski i ułożyć na serniku. Piec przez godzinę w temp 180 st Sernik wyjąć z formy kiedy wystygnie

Gotowanie jest łatwe
aksamitny sernik gotowany z aronią śliwkową.. 176

wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię