Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladowy Sernik z Oreo Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik 200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%) 3 łyżki dobrego kakao bez cukru 2 jajka 150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110g cukru 2 łyżeczki ekstraktu(...)wierzchu sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy ( patrz FILM ). Mleczną czekoladę roztopić
Mała CukierenkaSłodkości nigdy dość, więc postanowiłam przygotować sernik z jogurtu oraz liofilizowanych owoców od FRUUP . Zachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki: 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru trzcinowego ananas liofilizowany wiśnia liofilizowana aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy(...)budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki lub 2 dużych kokilek. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaBorówki - idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;) Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek(...)wyłożyć masę serowo-borówkową i podpiec 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć sernik i delikatnie wyłożyć na wierzch pozostałą masę serową. Piec 60 minut w 170*C . Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Zimny sernik posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać borówkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćcytryny 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) wykładamy biszkopty. W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy jogurt, cukier puder do smaku oraz cukier wanilinowy i miksujemy krótko na gładką masę. Banany obieramy, rozdrabiany widelcem(...)rozpuszczenia) i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy do masy umyte i osuszone borówki. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy sernik z lodówki i układamy na jego wierzchu plasterki banana, skrapiamy je sokiem cytrynowym. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki. Źródło
Smaki Na Talerzusernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną , wlać masło , wymieszać . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , wysypać(...)jakieś żaroodporne naczynie) Na środkowej półce ustawić formę z naszym sernikiem. Po ok 15 minutach pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 150'C i pieczemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik najlepiej jeszcze schłodzić kilka godzin w lodówce. W tym czasie przygotowujemy śliwki.Na patelnię wsypujemy cukier , dodajemy
Malinowa Kawiarenkamigdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować. Ja mój sernik polałam polewą czekoladową i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody, studzę. Brzoskwinie kroję w mniejsze cząstki. Na ostudzony sernik układam kawałki brzoskwiń, zalewam
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód(...)wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1 godz. 20 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez godzinę, potem 20 minut piekłam na środkowym). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Moje-pitraszenieuwielbiamy Spróbujcie i Wy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Polecam! Do tego typu ciast polecam masę makową Helio Składniki: (na tortownicę 24 cm) 0,5 kg sera z wiaderka(...)jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka masy makowej Helio około 1/2 słoiczka wiśni z kardamonem do nabycia w Delphini cukier puder do oprószenia ciasta *ja piekę na nim wszystkie serniki Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser ciągle miksując (gdzieś pomiędzy dodajemy mąkę
Słodkie okruszkiwiórek kokosowych Na górę 60 g roztopionej czekolady w kąpieli wodnej Wykonanie 20 minut przygotowanie plus 1 godzina do pieczenia i co najmniej 3 godziny w lodówce. N ajtrudniejsza część przepisu to czekanie na sernik ,który jest w lodówce zanim będzie można wyciąć kwadraty. Tylko wtedy jak jest dobrze schłodzony ,można ładnie pokroić . Ubić ser z cukrem przez kilka(...)zmiksować dokładnie . Dodaj jajka i zmiksować do połączenia składników. Upewnij się, że nie pokazało sie zbyt dużo pęcherzyków powietrza wewnątrz ciasta, które może być przyczyną pęknięcia sernika u góry podczas pieczenia . Wiórki kokosowe dodać do masy serowej,dokładnie połączyć.Gotowa masę wylać na ostudzony spód . Piec w dolnej części piekarnika na 55 minut lub do złotego koloru .U mnie
w mojej kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik cytrynowy z rabarbarem Składniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka(...)obie masy, żeby na wierzchu zrobił się marmurkowy wzorek ( patrz FILM ). 8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut w temperaturze 200oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze przez około 60-65 minut. 9.Po upieczeniu zostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić jeszcze
Mała Cukierenkaodpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja – małż zaś uważa, że ta jest smaczniejsza. Musicie ocenić sami! Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia robi się szybko i prosto. Jest delikatny, bardzo kremowy i można użyć do niego dowolnych owoców leśnych. Poprzednio, oprócz borówek, postawiłam na czerwone porzeczki – teraz(...)kruszonką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nożem odkrawamy sernik od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki. Post Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskórka z limonki – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:UWAGA!Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą(...)następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach
Ostra na Słodkoktóre są szybkie lub mega szybkie, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Co więcej lubię smak w miarę prosty i z nutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik bez spodu(...)Gdyby sernik przybierał zbyt dużych „rumieńców” można zmniejszyć temperaturę nawet do 160 st C. Optymalny czas całego pieczenia 60 minut. Dodatkowo na koniec, pozwalam mu nieco poleżakować w uchylonym piekarniku. Przepis na szybki sernik bez spodu ma ten plus, że zawsze wychodzi pyszny! Gdyby nawet zbyt się zarumienił nie szkodzi! Nie musi być perfekcyjny. W razie
W Kawiarencenapisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około(...)czasie wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy
Przysmaki Karolki