Zapraszam na smakowity sernik bez pieczenia z bananami. Słodzony jest jedynie galaretkami bananowymi. To proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Polecam Składniki: 100 herbatników 6 średnich bananów 250 g mascarpone 250 g ricotty 3 galaretki bananowe oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Wstawiamy ciasto do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe banany obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Układamy plasterki bananów na serniku i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnetrzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać bakalie.Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód(...)następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.SMACZNEGO
Serce zamknięte w formie pysznościprostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast(...)formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier . Oczywiście jeśli nie macie w kuchni tego cukru możecie użyć trzcinowego, ale dodatek Muscovado nada serniczkom piękny kawowy kolor. Przepis nie jest skomplikowany a efekt zachwyci zarówno miłośników sernika, jak i tych którzy z wytęsknieniem oczekują na sezon truskawkowy. Z tymi serniczkami wiąże się też taka moja mała historia. Każda mama wie jak trudno wytłumaczyć maluchowi, że trzeba(...)wymieszać, 3. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie wyłożyć po łyżce masy biszkoptowej dociskając i wyrównując wierzch, Masę serową wykładamy do 4/5 wysokości papilotek (masa nieco urośnie podczas pieczenia). Na wierzchu wykładamy truskawki lekko wciskając je do masy. 4. Pieczemy w 160 st. C przez 30-35 minut, Odstawiamy do wystudzenia. 5. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy dowolnymi posypkami
vaniliowoczekoladowaprzykład w lodach. A w serniku to sama poezja. Spróbujecie...? Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła(...)kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna działać automatycznie, gdy piekarnik osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko(...)kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii funkcje piekarnika: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, delikatne nawilżanie, pizza, termoobieg PLUS STEAM, grillowanie
Kuchnia MagdaLenyZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI
W kuchennym oknie EwyDziś moja propozycja dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Przepis wymyśliłam na potrzeby zamówienia. Spód jest na bazie nerkowców, migdałów i daktyli. Masę serową skomponowałam z
Raj dla PodniebieniaPyszny sernik bez pieczenia...przygotowany na Dzień Kobiet .. 1 kg twarogu zmielonego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 1/3 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko Dodatkowo: biszkopty Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Margarynę z cukrem zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną(...)blachę wyłożyć biszkopty,wylać masę i przykryc biszkoptami.Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Wszystkie składniki polewy podgrzać w rondelku. Odstawić na 15-20 minut i wylać na sernik. Zostawić w lodówce aż polewa zastygnie
Moje domowe kucharzenieSernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.Sernik Wiedeński - Składniki:1 kg tłustego twarogu1 i 1/5 szklanki cukru pudru5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa(...)spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową.Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej
Słodka Stronazblendować, grunt, by stały się sypkie jak piasek. Połączyć z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Kiedy galaretka jest gotowa, tę z 500g wody porcjami dolewać stopniowo do sera i miksować. Wcześniej warto opłukać owoce i odsączyć na papierze. Sernik jest bardzo prosty, teraz do masy z serem, cukrem i galaretką delikatnie wmieszać ubitą śmietankę. Można dorzucić garść lub dwie malin i jeszcze przemieszać. Całość masy wyłożyć na ciasteczkowy
I tu będę miała takie temają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej(...)marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej
Czerwień i błękitcukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około 50 min. w temp. 180 *C, u mnie był to prodiż Do garnka włożyłam ser, masło, cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu Mieszałam(...)całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz. Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem
Proste Potrawycukier waniliowy ziarenka z małej laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło u cieramy na białą masę, następnie doda jemy(...)spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy
Słodka Stronamagnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka(...)Serek mascarpone wymieszaj mikserem razem z jajkami, stewią, masłem orzechowym oraz jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną masę sernikową wylej na czekoladowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz 40 minut. Na koniec posmaruj masłem orzechowym i posyp tartą gorzką czekoladą
wysmienity