Latem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam(...)sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest trzykrotnie mielony ma gładką, kremową konsystencję więc na sernik na zimno nadał się idealnie.Możecie również polubić ich profil na fb klik. Składniki: Spód 240 g herbatników szkolnych 120 g margaryny Masa sernikowa 1 kg sera w wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru
Ala piecze i gotujeSernik, który nie wymaga pieczenia. Gotujemy jak budyń, ale tu moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam. Ser 1 kg sera twarogu(...)Dodatkowo 200 g herbatników posypka czekoladowa Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą masę serową. Na wierzch ułożyć warstwę ciastek i polać polewą . Posypać posypką czekoladową. sernik gotowany
O kuchni z uczuciemPyszne serniki to ciasta, którymi rozkoszujemy się nie tylko na święta. Dobry przepis na sernik przyda się przez cały rok, a już na pewno przed noworoczną imprezą. Dzisiejsze ciasto z kajmakiem to pyszność, która ma w sobie bogactwo smaków i pewną lekkość. Sernik utrzymany jest w tonie włoskich deserów, idealnych wprost na przykład jako dopełnienie romantycznej kolacji(...)momentu połączenia się składników, po to, aby za bardzo nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy od 1 godz. 15 minut do 1,5 godziny (ja piekłam swój sernik dokładnie 1 godzinę 22 minuty, do momentu, aż środek ciasta przestał być płynny). Na czas pieczenia sernika na spodzie piekarnika umieszczamy duże
KulinarneImpresje.plPyszne serniki to ciasta, którymi rozkoszujemy się nie tylko na święta. Dobry przepis na sernik przyda się przez cały rok, a już na pewno przed noworoczną imprezą. Dzisiejsze ciasto z kajmakiem to pyszność, która ma w sobie bogactwo smaków i pewną lekkość. Sernik utrzymany jest w tonie włoskich deserów, idealnych wprost na przykład jako dopełnienie romantycznej kolacji(...)momentu połączenia się składników, po to, aby za bardzo nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy od 1 godz. 15 minut do 1,5 godziny (ja piekłam swój sernik dokładnie 1 godzinę 22 minuty, do momentu, aż środek ciasta przestał być płynny). Na czas pieczenia sernika na spodzie piekarnika umieszczamy duże
KulinarneImpresje.plGdy za oknem żar leje się z nieba, odpalanie piekarników raczej nie wchodzi w grę, wiec pocieszamy się ciastami na zimno, które oprócz tego, że świetnie
Z Majeczką w kuchniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny sernik na zimno z mango. Sernik jest bardzo smaczny i jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm 500 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym(...)Link do filmiku z przepisem: Sernik z mango Przygotowanie: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było wyłożyć tortownicę papierem to proponuję wyciąć z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 7 centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby sernik się zmieścił
Uwaga Babcia Gotujesię moja pierwsza książka. W najśmielszych snach nie podejrzewałabym nigdy, że będzie to książka z przepisami na moje serniki… Życie jest zaskakujące. A może to my zaskakujemy? Czy pisanie jest latwe? W czasie pracy nad swoją ksiażką o sernikach często słyszałam, że „mi to tak idzie szybko”… Co dla jednych było szybko, dla mnie(...)pieczenia. 2.Spod podpiekamy w 180C przez 8-10 minut. masa serowa 3. Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do misy miksera, łączymy z mascarpone i cukrem. 4. Dodajemy po jajku i miksujemy. Następnie dodajemy wanilię i sok z cytryny. 5. Ścieramy skórkę z cytryny i całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. 6. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy najpierw
Raj dla PodniebieniaSernik dla wielbicieli słodkości . Kupując paczkę m&m pomyślałam dlaczego nie spróbować dodać ich do sernika ? . Do sernika nie dodawałam cukru ze względu na słodkość małych kuleczek i do tego białej czekolady . Smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Składniki ; Spód ciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych 50 g margaryny lub masła Masa serowa(...)czekoladę delikatnie szpatułką mieszamy z masą serową . Wyciągamy nasz ciasteczko wy spód wylewamy na niego masę serową . Wkładamy do piekarnika (piekłam w kąpieli wodnej - nalewam do żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej kładę blaszkę z sernikiem ) . Temperatura 150 stopni przez 60 min . Dodatkowo : Na upieczony, wystudzony sernik dałam kuleczki orzechowe, posypałam migdałami
Wypieki Ulimasła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy(...)masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje . Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Sernik upieczony
Ladylaura.Dobry sernik nie jest zły, jak mawiał klasyk. A jeśli jeszcze ów sernik ma w sobie to coś, to i oko nacieszy, i podniebienie zaspokoi:) Co takiego ma w sobie ten marmurkowy sernik? A no przede wszystkim smak - kremowy, wyraźnie sernikowy z czekoladową nutą i chrupiącymi orzechami. Ale też jego przekrój, gdzie białe i ciemne warstwy tworzą(...)marmurkowy wzór. Sernik marmurkowy Składniki : spód: 150g ciastek digestives 1 kopiasta łyżka kakao 70g masła 1 łyżka śmietanki Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 23cm (lub 20x30cm), uklepać na dnie za pomocą np. dna szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut. masa serowa: 800g twarogu
Obiad gotowysię ukryć, że sernik należy do najlepszych ciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła(...)całkowitego stężenia najlepiej na noc). Sernik wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Sernik waniliowy bez spodu należy u mnie do czołówki najlepszych serników. Puszysty, wilgotny, kremowy – zresztą, zróbcie i sami sprawdźcie. Jeżeli ktoś woli sernik na spodzie może z powodzeniem wprowadzić taką zmianę. Czy to będzie ciasto, czy herbatniki – do wyboru. Można też dodać
mojewypiekiinietylkotygodniu o czymś świadczy:). Tak się składa, że ten sernik wcale nie miał być sernikiem, tylko zapiekanką serową. Po otwarciu lodówki okazało się jednak, że zapas twarogu, mascarpone i śmietanki w zupełności wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja(...)batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:) Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wysypać herbatniki, wyrównać i ugnieść. Masa serowa: 400g
Obiad gotowyLekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można
Życie zaczyna się w kuchni