Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony 100 g serka homogenizowanego 5 jajek ½ kostki masła (100 g; stopione) ½ szklanki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników ciemnych Mus owocowy:300 g malin (świeże/mrożone(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki. Polecam również:sernik z glazurą
W kuchennym oknie EwySerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami. Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy1/2 puszki brzoskwiń garść rodzynek2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejW malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę - dodajemy(...)dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy ciasto.Smacznego
Salonik smakówwiem jak to się stało, że przeoczyłam ten sernik. Piekłam go na święta wielkanocne, więc wstyd - przyznaję się :) Jest to sernik z truskawkami, na który przepis już od dawna jest na blogu, tylko, że w troszkę innej odsłonie, zamiast bitej śmietany wylałam mleczną czekoladę. Truskawki na wierzchu były świeże, te w środku były mrożone :) Jeden z moich ulubionych(...)serników. Tu znajdziecie przepis na ten Sernik z Truskawkami <----klik. Przypominam, że każdy czerwony wyraz w moich postach to jest link, który przekierowuje Was do odpowiedniej strony, wystarczy kliknąć. Ale pewnie o tym pamiętacie :) Na koniec serdecznie Was zapraszam na fan page bloga Blondynka Gotuje <--- klik, tam zobaczycie więcej zdjęć i wszystko na bieżąco
Blondynka Gotujewygrzebał mi starą maszynkę do mięsa najpierw pokręciłam nosem ale w końcu stwierdziłam, że w zasadzie czym jest poświęcenie się by przemielić trochę twarogu w porównaniu z smakiem prawdziwego sernika. Na drugi dzień poszłam więc do pobliskiego sklepu, żeby kupić twaróg a tu moim oczom objawił się ser potrójnie mielony, no w końcu! Jednak istnieje sprawiedliwość na tym świecie:) Już(...)prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły, no ale to nie nowość: " jak na sernik to bardzo dobry." Chociaż w zasadzie jak nie lubi serników to ja się prosić nie będę więcej dla mnie zostanie:) Składniki:Spód:150 g margaryny200 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniajajko4 łyżki cukru2 łyżki kakaomasa serowa:1 kg mielonego twaroguprzyprawa
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na sernik latte macchiato Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm(...)gorącą śmietankę stale mieszając. Tak otrzymany sos zostaw do ostygnięcia. 4. Śmietanę ubij razem z cukrem na sztywno. Jeśli masa kawowa już zastygła, bitą śmietanę należy wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać. Z sosu karmelowego na wierzchu bitej śmietany zrobić koła co jedno to mniejsze. Następnie za pomocą wykałaczki porobić kreski od środka ciasta do krawędzi około 6 razy
zjem to blog kulinarnysernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki do wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie(...)przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Post Sernik na zimno z serków homogenizowanych pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce. Kuweturę połamać rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej. Polać sernik, udekorować truskawkami i delikatnie oprószyć cukrem pudrem
kolorowotorcikowoSernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. "(...) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki. Składniki na spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła(...)mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając
Blondynka GotujePiekliście już sernik z jogurtów greckich? :-) Jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu! przepis ten zaliczam do ciast dietetycznych. Nie ma tutaj bowiem masła/margaryny (tłuszcz pochodzi ze zdrowego oleju(...)głównego składnika sernika, czyli jogurtu), z kolei ilość jajek występująca w masie jogurtowo-serowej jest stosunkowo mała jak na tę porcję składników. O dobroczynnych właściwościach jogurtu greckiego wiele ostatnio czytałam (ma przede wszystkim więcej białka od zwykłego jogurtu naturalnego oraz duże właściwości probiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym
coolinarnastrefa.blogspot.comobrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej, dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować długo, aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza – wtedy sernik może popękać, a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do nagrzanego(...)ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić śmietany-może się zwarzyć), pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce
Kolorowy PrzepisownikPyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie , pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka(...)sernik i bardziej wysuszycie piankę białkową, to jest szansa, że za jakiś czas pokaże się rosa na serniku i będziecie mieć sernik z rosą Sernik ten jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach, a przepis pochodzi z mojego starego zeszytu, jeszcze z okresu licealnego, ma więc ponad 30 lat! Polecam też przepisy na sernik królewski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjąć. Piekarnik wystudzić do 160 o C. Opaski z gazety zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć mokrymi formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sernik wystudzić najpierw przez około 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze minimum 2 godziny. Wykonanie glazury: W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszcvzając(...)porcjami zimne masło-cały czas mieszając, by się roztopiło. Potem dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik (ale jeszcze w formie) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i włożyć do lodówki przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą
In my kitchenskładniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka. Przepis na rosę : Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia(...)około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyciepła. Chcę truskawek. Zamykam oczy nadstawiam twarz w stronę niepewnie przebijających się promieni słonecznych. Myślę sobie: już niedługo. Już za chwilę. Póki co, pocieszymy się mrożonkami i zróbmy pyszny sernik. "Tak, tak. To dobry pomysł" przyklaskuje mój wewnętrzny łasuch. Jakie to szczęście, że M. chciało się zmiksować trochę truskawek i mamy jeszcze zapas pysznego musu z kaszubskich murzynek(...)zamrażarce. Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać
Pełny talerzmój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki(...)zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać na zastygnięty sernik. Wstawić do lodówki. Schłodzić min. 4 godziny. Smacznego
Pełny talerz