Po długiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji "Ciasto na niedzielę" . W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to
Życie zaczyna się w kuchnimąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 3 żółtka(...)niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut. Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię samymi deserami. Śnieżny Puch to ciasto, które miałam okazję kiedyś zjeść. Nie wzięłam jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie
Fabryka pomysłówbłoto.. Bo trzeba odśnieżać, skrobać szyby w aucie, nosić grube rzeczy, ciągle sprzątać na korytarzu, bo ślisko i łatwo można nogę złamać. Ale zima jest piękna. Śnieżnobiały puch ukrywa szarą i brudną rzeczywistość, nadaje światu niewinnego i magicznego wyglądu. Jak w bajce. Ośnieżone drzewa, "pomalowane" przez Dziadka Mroza szyby. Kiedy wracam do domu(...)składnikami wzywającymi do konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao
W kuchni Karmel-itkiSkładniki twaróg sernikowy, 1 kg jajka, 6 sztuk słodzik (zamiennie 2 szklanki cukru) skrobia ziemniaczana, 2 łyżki mleko, 3 szklanki aromat cytrynowy Przygotowanie Żółtka ucieramy
Gotowanie moimi oczamiŚwiąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie serka mascarpone 4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt 1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów(...)Wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut. Wystudź spód. Kiedy spód będzie zimny a czekolada chłodna zacznij robić masę serową.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
AZgotuj!Obłędnie dobre! Uwielbiam sernik, jak i gruszki, więc to idealne połączenie smakowe, dodam jeszcze, że robi się je mega szybko ;-) SKŁADNIKI; - 500 g białego sera tłustego lub półtłustego - 4 jajka - 4 łyżki czubate cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 100 g masła - 2 łyżki proszku budyniowego - gruszki tyle ile kokilek Masło ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier puder
SMYKWKUCHNINiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g
Z Majeczką w kuchniSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1(...)folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę
W kuchennym oknie EwyBezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński. Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z jednej pomarańczy 6-8 połówek brzoskwiń lub moreli z puszki Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie dodawać stopniowo ser, po dużej łyżce, i utrzeć całość
Ze smakiem bez glutenuSernik z ziemniakami b ardzo różni się od serników, które do tej pory piekłam. Ten jest ciężki, wilgotny i zbity. Jeśli lubicie tego typu wypieki będzie i Wam smakować. D odatek ziemniaków sprawia, że ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru płaska łyżeczka proszku(...)Wałkujemy i wykładamy na blachę. Jeśli również chcecie zrobić kratkę na wierzchu należy zostawić sobie trochę ciasta. Podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C. SER: Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ser mielimy razem z ziemniakami. Dodajemy do masy
Pani na deserrozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Starannie oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puch i dodajemy do nich ser, zimne masło oraz cukier z wanilią (lub ziarenka z laski wanilii), mąkę i kaszę manna i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec ostrożnie(...)wylewamy masę serową. Pieczemy 10 minut w tem 180 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 55 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż ostygnie (wtedy nie opadnie). Ja swój posypałam po wierchu rodzynkami, ale jeśli chcecie je dodać to leiej wymieszajcie je z serową masą :) Smacznego
Cynamonowe szczęścieOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiiałam upiec ciasto i stanęłam przed dylematem jakie zrobić. Moi domownicy chcieli szarlotkę a ja miałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto, które zadowoliło wszystkich (Blaszka 25x40 cm) Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka(...)Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki. Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka ubiłam z cukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam
Kuchnia u Krysiskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 115 g mąki orkiszowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka wykonanie: Czekoladę
Domowy Smak Jedzenia