pory znałam się tylko wirtualnie. Nie byłabym sobą,gdybym nie zrobiła zdjęć dekoracjom, które mnie zachwyciły! Poduszka fantastyczna! Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach czekałyśmy na rozpoczęcie gotowania. Pan Robert już na początku zdradził kilka tajników, które miały później ułatwić nam pracę, a stanowiska czekały na nas w pełni wyposażone we wszystko, czego nam było trzeba. Menu(...)fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach! ____________________________________________________________________________________________ Pozostałe grupy również dawały czadu! U sąsiadek było na słodko: * Czekoladowy sernik z tofu * Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe. ____________________________________________________________________________________________ Naprzeciwko * Wegetariański żur na zakwasie owsianym * Łosoś marynowany w napoju kokosowym oraz * Cielęcina z sosem migdałowo
Ostra na Słodkożelatyny, borówki lub inne ulubione owoce. 1. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie zimną wodą, następnie obficie przelej wrzątkiem i odsącz. 2. Zagotuj mleko, przesyp do niego kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna, po czym odstaw, aby trochę ostygła. 3. Przestudzoną kaszę połącz z ksylitolem(...)kaszy cały czas miksując. 5. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę jaglaną, z wierzchu posyp borówkami. 6. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Kremowość sernika będzie zależała od tego, jak dokładnie zmiksujemy masę jaglaną (aby nie były wyczuwalne ziarenka kaszy). Ciasto przechowujcie w lodówce
Z notatnika dietetykaCiasto ma rekomendację mojego Niejadka, który sam poprosił o kawałek (co praktycznie się nie zdarza) i zjadł w minutę 😁 szczerze powiedziawszy to mocno mnie tym zaskoczył, bo zwykły sernik czy szarlotka są dla niego niejadalne, a tu proszę! brownie z soczewicy! Brownie z czarnej soczewicy z suszoną żurawiną Składniki(...)suszonej żurawiny 10) garść orzechów laskowych (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Soczewicę moczymy ok. pół godziny, a następnie gotujemy 30 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli się trochę rozgotuje to nic nie szkodzi ;) Następnie odsączamy na sitku i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Orzechy przez chwilę prażymy na suchej patelni. 3. Masło oraz
Na kulinarnym poligoniekruszonki. To ciasto ma nieco świąteczny charakter. W Szwecji czerwona borówka jest nieodzownym składnikiem bożonarodzeniowych wypieków. Osobiście kupuję mrożoną borówkę do wypieków lub dodaję do nich dżem, który zawsze gotuję w sezonie na borówkę. Dzisiaj pozwoliłam sobie dodać do ciasta dżem z borówki . Kardamonowe ciasto to typowe ciasto ucierane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jest wilgotne i bardzo pyszne. Lubię wypieki(...)dżem z borówki to możecie również upiec ciasto piernikowe z borówką . W Szwecji mięciutkie ciasto piernikowe jest bardzo popularne nie tylko na święta. Z borówką możecie również przygotować pyszny sernik . Jeszcze za wcześnie na świąteczne wypieki, więc w międzyczasie wypróbujcie ciasto z kardamonem i borówką. Kardamonowe ciasto podłużna foremka o poj. 1,5 l Składniki: 2 jajka
codojedzeniamleka ▪ 3 łyżki wiórków kokosowych karmel ▪ 90 g masła orzechowego ▪ 110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach +orzechy na wierzch wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy do zamrażarki(...)koniec orzeszkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Dodatkowo zachęcam do innych moich przepisów: SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA DAKTYLOWA TARTA Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieNajlepsze ciasta bez pieczenia to zbiór kilku ciast, które cieszyły się największą popularnością na blogu. Zbiór ten mam nadzieję, pomoże również wybrać łatwe i proste
Kuchcik gotujemogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor i smakuje obłędnie - czy można chcieć od dżemu(...)pomarańczy 1 laska wanilii Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy, wyskrobane nasionka z wanilii, a także całą laskę. Gotować na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Zdradzę Wam w sekrecie, że ten dżem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołudniu, a na sklepowe pułki trafiają słodkie i soczyste jak nigdy w roku. Nie zważając na przestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd(...)wycisnąć sok. W rondelku o grubym dnie umieścić żółtka, jaja, masło, mąkę, cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby masę można zmiksować blenderem. Wystudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. * Czytałam, że parzenie cytryn wrzątkiem wcale
Zapiski Młodej Żonynapisane na puszce. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki(...)małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż cukier rozpuści się i przyjmie bursztynowy kolor - rondelek zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać, ponownie podgrzać, gotować 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję - gotowy sos będzie płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej
Smakołyki Berenikiforemki, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu, kiedy babka nabierze złocistego koloru, możemy ją ozdobić kwaśnym lukrem z soku z cytryny, dodając tym samym wyjątkowego świeżego smaku. Sernik na zimno z wiaderka To idealny wybór dla tych, którzy poszukują szybkiego i łatwego przepisu na pyszny deser wielkanocny. Jego największą zaletą jest fakt, że nie wymaga pieczenia(...)masę na spodzie z herbatników. Po wstawieniu do lodówki na kilka godzin sernik zastyga, zmieniając się w kremową i puszystą masę. Jest niezwykle prostą, ale równocześnie wyjątkowo smaczną przekąską, która zaspokoi apetyt każdego łasucha. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zachwycić gości tradycyjnym smakiem sernika, ale jednocześnie ograniczyć czas spędzony w kuchni. Proste, pyszne i idealne na Wielkanoc
Słodkie okruszkikształt torcika z dekoracją żelkową. Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. Kliknij TUTAJ SERNIK COCA COLA SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (6 szt.) cukier (6 łyżek kopiastych) mąka pszenna (6 łyżek kopiastych) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (3 łyżki) olej (2 łyżki) coca cola(...)suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy a drugi kruszymy w dużej misie. 2.) Coca colę podgrzewamy (nie gotujemy), rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jogurt oraz wystudzoną coca colę z żelatyną. Wszystko razem miksujemy do połączenia się
RITA food channelpieczenia: – Sernik z truskawkami i bezami – Eton Mess z truskawkami – Eton mess z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Najlepszy sernik na zimno – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawkowy zawrót głowy. Deser truskawkowy – Torcik z bitą śmietaną i truskawkami – Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser) – Deser jogurtowy(...)truskawkowym – panna cotta klasyczna – Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Kluski, naleśniki, sałatki i przekąski: – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Chłodnik truskawkowy – Łosoś faszerowany gotowany na parze. Łosoś na szpinakowo-truskawkowej kołderce – Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta – Herbaciane naleśniki z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki zmiksować krótko tylko do połączenia produktów. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku(...)cukrem włóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny. Zagotuj krótko aby jeżyny się rozpadły. Przetrzyj przez sitko. Pestki wyrzuć . Delikatnie podgrzać żelatynę aż się rozpuści - nie gotować bo straci właściwości zelujące- Dodać żelatynę do ciepłego sosu jeżynowego i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą galaretkę przelać na ciasto, wyrównać, ozdobić jeżynami. Schłodzić. Smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSmażona skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek 3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny(...)najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy. Na samym końcu skórki
Smakowite Daniakaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko
sama złodycz