fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe(...)swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu
Ciastka - domowe słodkościmojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z
moj przepis naoraz samotni kawalerzy mogli je poznać. Wykupił więc stary browar i zamienił go w jazzowy, amerykański bar, który do dzisiaj trzyma się hasła „In here, It’s always Friday”. Bez względu na dzień i porę, czujesz się jak w piątkowy wieczór. W tej warszawskiej restauracji można poczuć rodzinną atmosferę dzięki ludziom, którzy pracują tu od wielu lat. Niektórzy(...)Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger, to Bu rger zapiekany z serem Monterey Jack, następnie polany sosem chimichurri przygotowanym z bazylii, natki pietruszki,papryczek jalapeño
Kulinarne przygody GatityBył nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse. Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu(...)kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie. Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz to… W dzieciństwie wakacje spędzałam na działce, więc
Ugotowane pozamiatanenajważniejszych są bez wątpienia sery. Od północy aż po południe kraju można spotkać niezwykle różnorodne smaki i konsystencje serów, które zachwycają podniebienia miłośników kuchni z całego świata. Parmigiano-Reggiano, Gorgonzola, Pecorino, czy Mozzarella – każda z tych nazw budzi skojarzenia z wyrafinowanym smakiem i długą tradycją. W artykule przyjrzymy się bliżej najsłynniejszym włoskim serom i odkryjemy(...)smak, który idealnie komponuje się z miodem lub dżemem, tworząc niezapomniane połączenia smakowe. Taleggio – Ser o delikatnej nucie piwnicznej Taleggio to jeden z tych serów, które łączą w sobie bogactwo smaku i niezwykłą delikatność. Produkowany głównie w Lombardii, Taleggio jest miękkim serem dojrzewającym o charakterystycznej, pomarańczowej skórce pokrytej pleśnią. Jego nazwa pochodzi od doliny Val Taleggio, gdzie powstał
CityTastespoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo oczekiwanych gumiklyjzów (niestety bez dziurki). Dalej na śniadanie spróbowałem opolskich krepli (dziękuję Pani przewodnik!) i dowiedziałem się, że Opolskie to także kraina prehistorycznych gadów. Na zakończenie podróży zaśpiewałem w Polskiej Stolicy Piosenki(...)kaczkę sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem, pureé z marchwi oraz sosem demi-glace z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również z Wołczyna). Przepięknie podane dania możecie zobaczyć oczywiście na zdjęciach poniżej, jednak mimo wszystko uważam, że warto po nie do Kluczborka po prostu przyjechać. A i zatrzymać
Food Squaretradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się w ten czas po prostu rzadko wychodzi(...)postną Wigilię, ale już pierwszego i drugiego dnia Świąt nie wyobrażam sobie bez niego. Dobry pasztet to nie tylko kalorie, ale i niezdrowy tłuszcz – bez boczku czy podgardla wychodzi suchy i mało aromatyczny. Można za to zrobić doskonały i wilgotny pasztet drobiowy bez dodatku tłuszczu! Co istotne – w duchu “zero waste” z mięsa
Poezja smaku