https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które
Di gotujepiec tego samego ciasta :) dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego :) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao(...)wiaderku ( jeżeli macie ser z biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie) 5 jajek 1,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki rodzynek ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) ) Wykonanie: Ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy
W Moim Magicznym DomuDelikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych(...)Tutaj link do formy KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób
Wanilia i Kardamonktóre nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi(...)skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników . Składniki : 400 g sera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów laskowych 120 g cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodkie Przyjemnościopakowanie, ser biały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L" - żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć w robocie lub mikserem prawie do białości - na najwyższych obrotach z 5 minut teraz dodać budyń smietankowy, ser sernikowy wiaderko, rodzynki - jak są miekkie to ich nie zaparzam(...)wlać masę serową piec w 200C około 45 minut - po upieczeniu sernik zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia polewę czekoladową z orzechami przygotować wg opisu i polać nią wierzch sernika, posypać od razu kolorową posypką sernik jest bardzo łatwy, prosty, tani do wykonania, bez tłuszczu - mniej kaloryczny polecam nie tylko na święta ale i na codzień
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować - do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok - do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony(...)ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki - sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty) - studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą
Smakołyki Berenikiogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Kolejno przelewamy np. do miski i zostawiamy do takiego stopnia zestalenia, aby nie było możliwości jej rozlania się po bokach wypieku. Gdy osiągniemy pożądany stopień zastygnięcia galaretki na wierzchu sernika układamy pokrojone plasterki limonki i zalewamy nią sernik, który odstawiamy do lodówki(...)czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal
Symfonia Smakówmasła 170 g groszków czekoladowym gorzkich 33 g kakao 3 jajka 200 g cukru kryształu 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło rozpuszczamy z groszkami czekoladowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy. Dodajemy po jajku, ubijając na niskich obrotach miksera. Dodajemy stopniowo cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy krótką chwilę. Na sam koniec dodajemy mąkę(...)serowa: 450 g serka kremowego np. Philadephia 3 jajka 150 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótką chwilę do połączenia. Wlewamy na spód brownie, rozsmarowujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami
Made By Mom And SonZnam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie
Mania Wypiekaniakról Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka(...)Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto(...)gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia MagdaLenypysznego deseru. Do tego sernika użyłam gęstego sera twarogowego z wiaderka, jeśli macie ser w kostce, to należy go co najmniej 2 razy zmielić w maszynce. Zamiast truskawek można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć. Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami(...)białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych) 500 ml śmietany 30% 12 łyżek kopiastych cukru pudru 500 g truskawek 150 g herbatników 100 g masła 1 saszetka (9 g) śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) Przygotowanie: Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody (nie gotować), wystudzić
Kuchcik gotujesłodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy(...)białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek
Kulinarne Inspiracje