serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:261/428)

Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 131

ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny   Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy

MojaQchnia.pl
Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia 1007

muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu

Smaki Na Talerzu
Tarta z zielonymi warzywami 147

przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam!  Tarta z zielonymi warzywami Składniki :  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4031

łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka masła Masa mascarpone: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 200 ml sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy(...)wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w 180 st. C, około 45-50 minut. Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy

Podróż w kulinaria
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 356

znacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować z cukru, przygotować kruche ciasto na bazie mąki kokosowej, galaretkę z malinami, krem na bazie śmietany i mascarpone oraz bezę na erytrolu. Należy przygotować je dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się, że jest czasochłonne, ale właściwie najdłużej schodzi z bezą a reszta(...)galaretkę malinową: 500 g malin 4 łyżeczki żelatyny 40 ml gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 250 g zimnego serka mascarpone odrobina wanilii opcjonalnie słodzik do smaku ( ksylitol , erytrytol,  stewia ) – u mnie bez słodzików Przygotowanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważnie

Ola la LCHF
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 148

receptę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka lub inna) ok 100 g sera gorgonzola ok 1-2 łyżki sera mascarpone(opcjonalnie) ok szklanka mrożonego (w sezonie świeżego)zielonego groszku. Kilka suszonych pomidorów ok. 200 ml białego,wytrawnego wina troszkę oliwy do smażenia świeżo zmielony pieprz troszkę soli do oprószenia filetów(...)które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami 141

owocami Składniki na bezy: 5 białek (jajka średniej wielkości) szczypta soli 240 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków) Pozostałe składniki: 300ml śmietanki kremówki opakowanie mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi) Wykonanie: Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Musimy uważać(...)wierzchu a w środku lekko ciągnące. Gdy bezy się piekły zrobiłam do nich krem. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest sztywna dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy do połączenia składników. Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem a na to niewielką ilość pokrojonych w małe cząstki owoców. Przykrywamy całość mniejszą

Pyza i Surówka
Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady 91

chrupiący dodatek. Puszysty, delikatny sernik z borówkami, na spodzie z płatków kukurydzianych to bardzo łatwy, szybki i pyszny deser.  Żeby sernik był aksamitny i delikatny, twarogu dodaję serek mascarpone, a twaróg powinien być trzykrotnie zmielony.  Aby ułatwić sobie zadanie tym razem do sernika wykorzystałam gotowy, z wiaderka twaróg sernikowy z mascarpone President.  Składniki na blaszkę o wymiarach

Tajemnice Smaku
Torcik piernikowy bez pieczenia 133

się na wiele porcji. Torcik piernikowy bez pieczenia: ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji 750 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników

Poezja smaku
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 157

malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie

Przysmaki Karolki
Ciasto marchewkowo-kokosowe 268

jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy

My Culinary Art
tort straciatella 209

Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady mlecznej, startej wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do mascarpone i ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
PROJEKT ŚNIADANIE: Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino 142

Śniadaniowy pomysł prosto od Gordona Ramsay'a. Lekka, kremowa pasta z zielonego groszku na bazie mascarpone w towarzystwie delikatnych, mlecznych kawałków mozzarelli i wyrazistych wiórków słonego pecorino. Całość na chrupiących grzankach, skropiona oliwą i oprószona czarnym pieprzem Czyż to nie brzmi jak błoga uczta śniadaniowa w lekko włoskim wydaniu? :) 3 rodzaje serów, chrupiące, ciepłe grzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu(...)mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :) Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino Potrzebujesz: kilka kromek pieczywa na grzanki 200g zielonego groszku z puszki 125g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Do tego: kula mozzarelli   oliwa z oliwek ser pecorino pieprz świeża bazylia (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Groszek i mascarpone zmiksuj razem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tymianek i figi. Tarta 138

lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki . Z łatwością mógłby przyćmić delikatny smak fig. Żeby temu zapobiec, potrzebny jest najlepszej jakości figowy dżem, który cały wypiek ożywi(...)mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 żółtko krem tymiankowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 6 gałązek tymianku 250 g serka mascarpone 1 łyżka płynnego miodu dodatkowo: 3 łyżki dżemu figowo-winogronowego 4 duże figi 2-3 gałązki tymianku Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta Rafaello 419

przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowychDo dekoracjikakaowiórki kokosowe Wykonanie:Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania