Składniki na 2-3 porcje ¾ szklanki ryżu arborio 1,5 szklanki młodego bobu 2 małe cukinie 2 małe cebule 3 ząbki czosnku Około ½ litra warzywnego domowego bulionu 2 łyżki mascarpone ½ szklanki białego wytrawnego wina Pęczek natka pietruszki duża garść startego sera parmezan lub grana padano 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucić(...)ryż całkiem wchłonie płyn, często mieszać. Gdyby się okazało że ryż jeszcze jest twardy dolać więcej bulionu i gotować do wchłonięcia płynu, pod koniec gotowania dodać serek mascarpone i łyżkę startego parmezanu, ugotowany bób, zamieszać aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Gorące risotto rozłożyć na talerze, posypać reszta parmezanu oraz natką pietruszki. Podawać
Wanilia i Kardamonwart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody(...)bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia
Wanilia i Kardamonnieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane
Smaki Na TalerzuWielunia "mój ulubiony " - 350 ml śmietanki 30 % , u mnie Gostyńska - szklanka cukru pudru - 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego - 4 jajka Mus orzechowy : - 250 g mascarpone ( z lodówki ) - 250 g masła orzechowego ( temp pokojowa) - pół szklanki cukru pudru - 150 ml śmietanki 30 % ( mocno schłodzona ) Na wierzch : - 25 g mlecznej czekolady - 25 g gorzkiej czekolady(...)sernikiem , zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy ,wrzucamy czekolady i mieszamy
Wypieki Reneekspresowe ciasto i smakuje prawie wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne. Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół . Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto. Polewa czekoladowa
Ladylaura.mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce
Wanilia i Kardamonpierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą
Smakowity Blog Kulinarnyciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia. Podczas czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą. Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy
Kolizje Smakówpodłużnych biszkoptów – 2 łyżki kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone i już na mniejszych obrotach zmiksuj aby uzyskać jednolity krem. Nie podwyższaj obrotów ani i wydłużaj miksowania, krem może się zważyć. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj
nietylkopasta.plPrzepis znaleziony na Kwestii Smaku . Składniki: -300g ciastek oreo, piekłam swoje z tego przepisu - 70g masła ------------------------------------- - 350g pieczonej dyni - 1 kg zmielonego twarogu (dałam b.gęsty wiaderkowy) - 250g mascarpone - drobno starta skórka z 1 pomarańczy - 200g cukru (dałam 220g ksylitolu, ze względu na małą słodycz moich ciastek) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)stopione masło i wymieszać. Gotową masą wykleić spód i boki tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). W misie miksera umieścić odważoną, dokładnie zblendowaną dynię, dodać skórkę pomarańczową, twaróg i serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Dodać ksylitol (lub cukier) i miksować dalej, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy (gdy dodajemy), oraz jajka i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wyłożyć
Smaczne Zdroweciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę. Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy
MojaQchnia.plmuszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu
Smaki Na Talerzuprzygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! Tarta z zielonymi warzywami Składniki : opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz
Codzienne Gotowaniełyżek wiórków kokosowych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka masła Masa mascarpone: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 200 ml sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy(...)wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w 180 st. C, około 45-50 minut. Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy
Podróż w kulinariaznacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować z cukru, przygotować kruche ciasto na bazie mąki kokosowej, galaretkę z malinami, krem na bazie śmietany i mascarpone oraz bezę na erytrolu. Należy przygotować je dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się, że jest czasochłonne, ale właściwie najdłużej schodzi z bezą a reszta(...)galaretkę malinową: 500 g malin 4 łyżeczki żelatyny 40 ml gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 250 g zimnego serka mascarpone odrobina wanilii opcjonalnie słodzik do smaku ( ksylitol , erytrytol, stewia ) – u mnie bez słodzików Przygotowanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważnie
Ola la LCHF