serduszka - 1000 przepisów (strona:53/67)

Jak podrasować kawę, kakao lub czekoladę 173

cukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki.4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia

W kuchni wieczorem
Kluseczki śląskie 137

gwiazdeczek . Kiedy moje dzieci były małe nigdy nie mogłam je namówić na zjedzenie jakichkolwiek klusek :) pewnego dnia wpadłam na pomysł i zaczęłam je robić w różnych kształtach , były misie , serduszka , gwiazdeczki :) na sam widok takiej kluseczki cieszyły się buzie moich dzieci i ze smakiem je zjadały :)            Chociaż dzieci

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 214

postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko będzie wsadzić do słoika.  Przyklejcie, tak jak ja, dwie candy canes ułożone w serduszko na wieczku - idealne dla zakochanych. Pamiętajcie tylko, by najpierw dokładnie zawinąć je w folię spożywczą.  Możecie pobrać zrobione przeze mnie naklejki, albo zmienić je, pokombinować zgodnie ze swoimi

Gotowanie to kochanie
Muffinki Reniferki 199

Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki na oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól

Czerwona Porzeczka
Pierniczki 203

rondla przełożyć margarynę, dodać cukier i miód, roztopić składniki, ostudzić. Jajka wybić do mąki, dodać roztopione składniki, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto, wykrawać z ciasta serduszka małe i duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder

Kuchnia Danusi
Śniadanie do łóżka (...) 199

porcji:długa parówka1 jajkopół plasterka szynkiszczypioreksól, pieprzoliwa do smażeniawykałaczkaParówkę przecinamy w wzdłuż, ale nie do końca. Wywijamy na zewnątrz jej 2 części i układamy w serduszko. Końce parówki spinamy wykałaczką. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek też siekamy. Parówkę chwilę podsmażamy z jednej strony na oliwie, po chwili odwracamy na druga stronę i wbijamy w środek jajko

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 207

Jest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 161

odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowane serduszka oraz posiekany tymianek. Smacznego!książęce wymaga książęcej zastawy

Bon Appetit Małgorzaty
Domek z piernika 292

miodem i margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka

Z miłości do słodkości
Marcepanowe ciasteczka z galaretką 146

mąki .Jeśli nie dostaniecie surowej masy marcepanowej to dajcie batonik marcepanowy w czekoladzie ( dlatego dodałam mąkę ) a jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem.Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka .Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg.Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.Galaretk

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki mocno korzenne 423

wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut.Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao i wyciąłem małe serduszka i kółka, które polałem odrobiną czekolady i przykleiłem na gwiazdki

Kulinarny karnet Christophera
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 175

oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.Składniki:ciasto:1 kg mąki pszennej,250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia - Bielmar

Moniki Smakołyki
Żołądki z suszonymi pomidorami 202

Dawno nie było żołądków drobiowych, więc dziś nadrabiam zaległości. Żołądki czy też serduszka mogłabym jeść codziennie i raczej by mi się nie zbudziły. Ale i tak staram się aby za każdym razem miały inne smaczne dodatki. Przeważnie jadamy z ryżem lub makaronem i dziś właśnie są z makaronem. Pycha.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 218

Zawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru

Czerwień i błękit
Ciastka Francuskie 289

Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie

Gotuj Z Muzyką