ser - 17000 przepisów (strona:927/1134)

62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 216

żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny  tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi

Symfonia Smaków
Krotka podroz do Szwajcarii 114

mamy zaledwie jeden dzien wolny jakim jest 1 maja.Ale wracajac do tematu.Jadac do Szwajcarii wiedzialam o tym kraju tyle, ze jest to stolica czekolady, cos switalo w glowie o serach i jeszcze o rosti. Na miejscu wszystko to znalazlo swoje potwierdzenie.Do tego od zawsze kojarzylam ten kraj z bankami, drogimi sklepami na Bahnhofstrasse w Zurichu i scyzorykami. Poza tym wszystkim

Przysmaki Karolki
Slimaki lubia deszcz 186

gruba warstwe chmur.W takie deszczowe dni slimaki ochoczo wypelzaja z kryjowek i zawsze gdy idziemy z Viki na spacer to wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi.Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie - mini zapiekanka 303

skladnik podstawowy. Z przyjemnoscia wrocilam do tego numeru i z rownie wielka przyjemnoscia przygotowalam to danie. Podgląd Mini zapiekanki z cukiniaskladniki dla 4 osob:300g cukini2 jajka100ml smietany80g sera gorgonzola2 lyzki posiekanych orzechow - dalam wloskie2 lyzki mielonych migdalowtymianeksol, pieprzoliwa z oliwekmaslo do wysmarowania foremekwykonanie:Cukinie myjemy i kroimy w polksiezyce. Na oliwie z oliwek podsmazamy je przez okolo 3 minuty

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 178

skladniki na ciasto zagniatamy razem w taki sposob by postala kruszanka. 2/3 ciasta ukladamy na nasmarowana maslem blache.Na ciasto nakladamy mase serowa.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser oraz budyn. Gotowa mase serowa wykladamy na ciasto.Brzoskwinie kroimy w dosc spora kostke i ukladamy je na mase serowa.Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru.Nastepnie nakladamy

Przysmaki Karolki
Krokiety w orzechowej panierce 224

samych powstaly dziesiejsze krokiety.Krokiety z pieczarkami w orzechowej panierceskladnikiprzepis na ciastofarsz: 1 cebula 200g pieczarek sol, pieprz ostra papryka w proszku suszony rozmaryn 1 lyzka masla tarty ser Gouda - opcjonalnie panierka: 1 jajko posiekane orzechy wloskie wykonanie:Zaczynamy od usmazenia nalesnikow.Pieczarki oczyszczamy i osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je na patelnie z 1 lyzka masla i smazymy az plyn

Przysmaki Karolki
Pierogi domowe na maślance z mięsem 278

własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić  z mięsem  z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Podwójny omlet na kolorowe śniadanie 215

Pomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa cebulowa na winie z camemberem 275

się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na zupę cebulowa. Moja wariacja tej zupy polega na zapieczeniu jej pod serem camembert, co dało niezwykły smak i efekt. Sama zupa jest genialna i często do niej wracamy, a w tym wydaniu jeszcze lepsza. Polecam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 198

pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy.Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min.starty ser ok 100 gr , troche bulki tartej, jajko I pieprz- laczymy .Obsmazamy poledwice na patelni po 2 min z kazdej strony.W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice, na kazda ukladamy "kapelusz" z seremwkladamy

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 212

Sushi  8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami  9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone  10. Kawa czy herbata ? Herbata  11. Ulubiony gatunek sera? Brie   A to moje pytania:   Moja popisowa potrawa to...   Kto „zaraził” cię gotowaniem?   Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć?   Skąd czerpiesz inspiracje

Smaki Edyty
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 191

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam  małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas

Buniabaje w kuchni
Jejunio inspirowane brakiem internetu 203

solą i papryką mieloną . Podlać wywarem z gotowania makaronu. Dusić 10 minut. Odłożyć połowę uduszonej cebulki z pomidorami do miseczki. Do reszty dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem. Na ser dać odłożoną  cebulę z pomidorkami. Na wierzch wbić jajko. Posolić. Przykryć. I na bardzo małym gazie doprowadzić do ścięcia jajka ( będzie jak sadzone tyle , że nie na tłuszczu). Podawać

Buniabaje w kuchni
Krem z kantalupy , pietruszki i cebuli 201

Słodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomidory,mozzarella i awokado 140

fanka awokado od może roku, bo wcześniej nawet bym nie zjadła a teraz zajadam się strasznie pomyślałam że połączę ten maślany smak do sera i pomidorów. Do tego chrupiąca bagietka i mamy super zestaw na kolację. Do tego winko i mamy idealny pomysł na wieczór ze znajomymi.  Składniki : * pomidor * kulka mozzarelli  * pół awokado * oliwa z oliwek * sól , pieprz

Magiczne Życie Marty