zielona papryka;1/2 puszki kukurydzy;2 garści kiełków rzodkiewki;1/4 główki sałaty;mały ogórek pokrojony w plasterki;2 pomidory podzielone na ćwiartki;2 łyżki oliwy z oliwek; opcjonalnie: ser żółty pokrojony w kostkę w ilości jaką lubimy :)150 g jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki papryki słodkiej;1/2 łyżeczki papryki ostrej; sól, pieprz. Oczyszczone mięso dzielimy na dwie części
MiksturownikByło tak: dwa dni wcześniej kupiłam buraki i zrobiłam przekąskę z pieczonych w piekarniku plastrów buraka posypanych po wyjęciu serem solankowym. Po tym daniu został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się to bardzo rzadko, że nie przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad. Nie miałam ochoty
Zdrowa Kuchnia SowyJeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym i zwijać w rulon.Naleśniki podsmażyć.Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.Sos jeżynowy:1,5 szkl. jeżyn4
kolorowotorcikowowystygnięcia.Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Do masy dodać bakalie - wymieszać.Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką
kolorowotorcikowoostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat serów – naszych, polskim, najsmaczniejszych ! Tematem przewodnim warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie
kolorowotorcikowowędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam go w swojej okolicy, więc jestem zadowolona, że mogła go spróbować
Pasja Smakuszybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna
Pasja Smakuzrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi
Pasja Smakudoprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark
Pasja Smakudaniami od właścicieli "Anuszik". Rozmawialiśmy, a czas mijał spokojnie. W końcu nadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które
Pasja Smakudodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy
Poezja smakuczasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy
Smaczne Zdroweminut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut.Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.Wyłączyć piekarnik
Smaczne Zdrowemielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak).Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne Zdrowe