się poznać jako ludzie sympatyczni i pełni pasji.Przystawki to zdecydowanie mocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził
karmelowybyło pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin. A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam!składniki800 g cebuli1- 2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto)1/3 szklanki octu balsamicznegogarść rodzynekew brązowy cukier do smakusóloliwa
Stare GarySkładniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka
Bon Appetit Małgorzatybagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera. Gotowe zapiekanki dekorujemy świeżą bazylią. Zapiekanki
Bon Appetit MałgorzatyNastępnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Bon Appetit Małgorzatypodsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje
Bon Appetit Małgorzatyfolie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit Małgorzatyoliwek. Tortillę podsmażamy na suchej patelni. W tym czasie mieszamy składniki na sos (jogurt z majonezem i ketchupem). Na Ciepłej tortilli smarujemy sos układamy sałatę, po 2 plasterki sera, 2 plasterki pomidora, paseczki papryki i po 2 sztuki grillowanego kurczaka. Zwijamy i podsmażamy na patelni. tortilla z grillowanym kurczakiem
Bon Appetit Małgorzatyokoło 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia
Bon Appetit MałgorzatyBardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród botaniczny
Bon Appetit Małgorzatytwarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki
Bon Appetit Małgorzatyfigakawałek koziego sera1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono)szczypta cukrułyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy,rumFigę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy kawałek koziego sera. Wydrążamy środek pomidorka (w oryginalnym przepisie było winogrono). Do środka wsypujemy odrobinę cukru (stanowi podpałkę dla ognia) a następnie wlewamy odrobinę wysokoprocentowego alkoholu i podpalamy
Bon Appetit MałgorzatyDwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią. smażymy boczek z pomidoramiprzed pieczeniemmini lasagne z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatymnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym
Bon Appetit Małgorzatyidealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu więc zrobiłam także guacamole ale na swój własny sposób z serem pleśniowym, oliwkami oraz ogórkiem, podałam je w łupinach awokado. Wszystko to w kolejnych postach :)Składniki:4 jajka ugotowane na twardo1 awokadogarść zielonych oliwekpół łyżeczki wasabisól1 łyżeczka soku z cytrynyszczypiorekUgotowane jajka
Bon Appetit Małgorzaty