ser - 17000 przepisów (strona:900/1134)

Oponki serowe 166

serowe Taniki A jak przyrządzić moje?Potrzebujemy:1 kg. twarogu zmielonego3/4 kostki masła stopionego i przestudzonego (margaryna też może być)cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić)duży cukier waniliowyok. 1/2 kg. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody4 jajkaolej do smażeniaWszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm.Wykrawamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Męskie śniadanie pełne energii 214

panowie potrzebują solidniejszej niż my porcji energii, więc tym razem zaproponuję coś z myślą o nich :)Składniki:wędzony parzony boczek,4 jajka,2 łyżki śmietany,szczypiorek,odrobina żółtego sera,łyżeczka przyprawy "Bruschetta",sól i pieprz.Boczek pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi foremki do babeczek.Do pierwszej foremki wbić na boczek 2 jajka i posypać je odrobiną utartego żółtego sera.Do drugiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 176

zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano,1 średnia czerwona cebula,1 łyżeczka suszonego tymianku.Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - to nie jest trudne 188

razem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 197

Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 303

użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka nelsońska 304

taka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 394

zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 180

złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 204

jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 174

dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 249

stałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki orzechowe 202

swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery).Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :)Smacznego!Wpis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 443

Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 422

wydanej z okazji 130-lecia istnienia marki.Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł

Codzienna kuchnia niecodzienna