również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości
Z Kuchni Do Kuchnimiski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę majonezu, odrobinę pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Teraz wypełnij białka jajek dowolnie dekorując.Farsz z fetą:Zblenduj lub zmiksuj 100 g sera feta z żółtkami z 5 jaj. Dodaj pieprz grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja
Pasje JolkiMam nadzieję, że Święta minęły Wam równie spokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na
Ratunku obiadinne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curryPrzygotowanie:Marynata
Kitchens Alphabettort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć
Słodko-Słony Świat Ilonyjaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować
mojewypiekiinietylkoprzekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster sera żółtego – mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki. Podstawą tego dania jest bułka
mojewypiekiinietylkoświeżość składników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn- świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki
mojewypiekiinietylkodymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego
mojewypiekiinietylkominut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki na osobę (mniej więcej)- sól morska- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek (wygodna jest
mojewypiekiinietylkotyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka
mojewypiekiinietylkopełnym majestacie prawa, a zgodę na eksperyment wydało grupie młodych ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła
mojewypiekiinietylkojiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów
mojewypiekiinietylkoinne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze.No to do dzieła...Składniki;1 opakowanie pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre,6 łyżek masła,480 g sera z wiaderka,3 jajka,szklanka cukru,1 łyżka cynamonu,2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPo przyprawy zapraszamy do SKWORCUWykonanie;Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy masło i mieszamy z okruchami
Anioły w kuchni