ser - 17000 przepisów (strona:764/1134)

PLACKI Z CUKINII 172

Proponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu.  Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry ser) natka pietruszki sól pieprz czerwona papryka ząbek czosnku pół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych

potrawyregionalne
HAMBURGERY 208

tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-) Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 163

żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.   Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz

potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 163

czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną

potrawyregionalne
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 449

ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 196

Ciasto drożdżowe   jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 228

ząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)   Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.   Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.   Wymieszałam

potrawyregionalne
LECZO WEGETARIAŃSKIE 188

Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1  nieduża cukinia 250 g świeżej dyni 2 pomidory 1-2 papryki ( mogą być różne kolory) 1 cebula

potrawyregionalne
ZAPIEKANA CIABATA Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM 179

jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca. Można dodać również inne ulubione dodatki. Polecam suszone pomidory i dla lubiących więcej sera,  który można powkładać pomiędzy nacięcia. Składniki: ciabata pół szklanki oliwy * 4-5 ząbków czosnku świeże gałązki rozmarynu świeże gałązki tymianku zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki dowolna ilość startego

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 227

minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego!      Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA    CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

potrawyregionalne
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 170

firmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą

potrawyregionalne
SURÓWKA Z CYKORII 190

Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.   Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie

potrawyregionalne
PASTA JAJECZNA Z BROKUŁAMI KAPARAMI ANCHOIS I KORNISZONAMI 195

musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM   PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA  PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII   MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z KOPERKIEM I ANCHOIS   TATAR

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 185

Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne
Makaron z kremowym sosem dyniowo-serowym 245

Międzynarodowym Dniem Makaronu ? W tym roku z tej okazji także przygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom

Smaczna Pyza